Čo musíte mať v chladničke aby ste už nepotrebovali doplnky stravy?

NETKY.SK • 7 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Čo musíte mať v chladničke aby ste už nepotrebovali doplnky stravy?

BRATISLAVA - Vitamíny a iné pilulky, ktoré nám sľubujú zdravé kĺby alebo lesklé vlasy, nemôžu plne nahradiť to, čo ponúka zdravá a pestrá strava. Dôležité je vedieť, čím by ste si mali zásobovať chladničku, aby ste dosiahli vytúženého cieľa.

slovakia

left justify in out

Tieto potraviny to zaručene dokážu aj bez návštevy lekára:

 

Na boľavé kĺby

 

Ak trpíte bolesťami kĺbov, mali by ste svoju pozornosť venovať predovšetkým chrupavkám. Chrupavka je časť kĺbu, ktorá sa časom opotrebováva, a preto je jej plnohodnotná výživa potrebná. Základ chrupavky tvorí kolagén, ktorý sa nachádza najmä v rybom mäse, napríklad v tuniakovi a lososovi, alebo tiež v morčacom mäse alebo v teľacej pečeni. Výborným zdrojom kolagénu sú tiež červené morské riasy. Telo si dokáže kolagén aj samo vytvoriť. K jeho produkcii potrebuje vitamín C, B3 alebo potraviny s vysokým obsahom horčíka.

 

Bohaté vlasy

 

Len si prehrabnete rukou vlasy, a už ich máte plnú dlaň? Vypadávanie vlasov signalizuje nedostatok omega-3 mastných kyselín, zinku, bielkovín, železa, vitamínu A a C a selénu. Tieto živiny môžete ľahko získať z rybieho mäsa, morských plodov, vnútorností, orechov, strukovín a obilnín. Zelenina, ako je napríklad mrkva, špenát, alebo paradajky, je bohatá na vitamín A.

 

Pekné nechty

 

Ani ten najdrahší lak nezabráni lámavosti vašich nechtov. Základom úspechu je vyživovať nechty zvnútra. Zdravé nechty potrebujú dostatok vitamínu C a D. Vitamín D, ktorý zabraňuje práve ich lámavosti, nájdete predovšetkým v rybom mäse, vajciach a masle. Dôležitý je tiež vápnik, ktorý napomáha rastu nechtov. Nájdete ho v mlieku a mliečnych výrobkoch alebo tiež v špenáte, v brokolici a vo figách.

 

Boj s kŕčovými žilami

 

Trápia vás kŕčové žily, ktoré robia vaše nohy nepeknými? Proti kŕčovým žilám pomôže vitamín E. Ten zlepšuje krvný obeh a pomáha odstrániť pocit opuchnutých nôh. Nájdete ho v mlieku, v mäse cicavcov, v sóji, strukovinách a špenáte. Krvnému obehu napomáha aj lecitín, ktorý nájdete vo vaječných žĺtkoch, v pečeni alebo napríklad v už spomínaných sójových bôboch. Pomôže aj koenzým Q10, ktorý sa hojne vyskytuje v kukurici, orieškoch, sóji, v mäse, v rybom mäse, v brokolici, špenáte a v rastlinných olejoch. Pre pružnosť cievnych stien je potom zásadný vitamín C a rutín, ten obsahujú červenej papriky, paradajky, a predovšetkým pohánka. Ak však trpíte silnými problémami s kŕčovými žilami, mali by ste navštíviť svojho lekára.

 

Počas menopauzy

 

Jedálniček je vhodné upraviť aj v období menopauzy. Ženské telo počas menopauzy trpí poklesom hormónov, a preto nie je od veci dodávať mu ich prírodnou cestou. Prírodné hormóny fytoestrogény sa vyskytujú v sóji, sójovom mäse a tofu. Dôležité sú aj omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, vláknina, vápnik a vitamíny D, E a B.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies