Čo musí mať skladba, aby sa stala hitom? Odhalili vedci know-how úspechu?

NETKY.SK • 17 Máj 2018, 13:00 • 2 min
Čo musí mať skladba, aby sa stala hitom? Odhalili vedci know-how úspechu?

Nie každá skladba sa stane všeobecne obľúbenou, aké atribúty vytvárajú hit?

slovakia

left justify in out

Vedci z Kalifornskej univerzity v Irvine si posvietili na hudbu. Zamýšľali sa nad otázkou, aké prvky obsahuje muzika, ktorá sa stane populárnou. Dá sa v tejto oblasti vôbec definovať nejaký vzorec, na základe ktorého by bolo možné predurčiť úspech konkrétnej piesne?

 

Výskumníci sa zaoberali viac ako 500-tisíc nahrávkami hitov, ktoré vyšli medzi rokmi 1985 a 2015. Hľadali určité spoločné rysy tých, ktoré boli v jednotlivých obdobiach na vrchole rebríčka obľúbenosti. Prišli však k zisteniu, že tu existuje jeden veľký rozkol.

 

Tento paradox sa prejavuje v skutočnosti, že hudobným rebríčkom zásadne dominovali piesne, ktoré sa vyznačovali jasnosťou, boli veselé a mali potenciál rozprúdiť zábavu na párty. Naproti tomu ale stojí všeobecný hudobný trend, pre ktorý sú charakteristické skôr smutné piesne v mólových tóninách spievané ženami, pričom práve tie veselé a hravé strácajú na obľúbenosti.

 

Tie piesne, ktoré sa stávajú najpočúvanejšími a najobľúbenejšími teda nezodpovedajú všeobecnému hudobnému trendu. Preto klasika alebo jazz sa dostanú do top rebríčkov len veľmi ťažko. Na základe tohto výrazného rozkolu autori štúdie skonštatovali, že nie je možné určiť žiaden zovšeobecňujúci vzorec, ktorý by definoval atribúty úspešnej piesne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies