Čo možno považovať za neveru? Takto to vidia odborníci!

NETKY.SK • 7 Máj 2018, 11:46 • 2 min
Čo možno považovať za neveru? Takto to vidia odborníci!

Týka sa pojem nevera len intímneho fyzického kontaktu dvoch ľudí?

slovakia

left justify in out

Udržať si zdravý partnerský vzťah je čoraz náročnejšie. Obzvlášť vo svete plnom podnetov. Často sa preto stáva, že sa páry rozchádzajú kvôli nevere. Čo je to ale nevera? Ako sa vyjadrila uznávaná vzťahová koučka Madeleine Masonová, má rôzne podoby a rozhodne nejde len o sex. To, čo možno označiť za neveru sa líši individuálne v každom vzťahu.

 

Ľudia majú rôzne hranice, niektoré páry sú benevolentnejšie a bežné flirtovanie ich partnera pre nich nepredstavuje vážnejší problém, iné sú citlivejšie a za „zradu“ považujú už esemeskovanie. Odborníci sa na základe toho zhodujú na piatich základných druhoch nevery.

 

Tou najzákladnejšou a zároveň najjasnejšou je práve fyzická nevera, teda intímny fyzický kontakt s inou osobou než s tou, s ktorou má dotyčný vzťah. Aj tu je však istá „škála“, ktorá definuje závažnosť nevery. Môže ísť o bozky, dotyky až po samotný sex.  To, akú váhu budú partneri tomuto druhu nevery pripisovať závisí len od nich a ich postojov.

 

Veľmi bežné a ako uvádza Masonová, do určitej miery prirodzené, sú aj sexuálne fantázie o inom človeku. Pokiaľ sa nám niekto javí ako atraktívny, je podľa nej úplne normálne, ak si predstavíme fyzický kontakt s ním. Potom je však otázne, ako ďaleko to necháme zájsť. Pokiaľ to začne narušovať náš vzťah, rozhodne to v poriadku nie je.

 

Môže sa stať, že jednotlivec prechováva milostné city nielen k svojmu partnerovi, ale aj k niekomu inému. Tento fenomén sa považuje za emocionálnu neveru. Tu už odborníci dvíhajú varovný palec, pretože to môže viesť k určitému zavádzaniu partnera. Iní sa však vyjadrujú, že to, čo ostáva len v mysli, nemôže byť vnímané ako nevera.

 

Za istý druh nevery sa považujú aj rôzne skryté výdaje, o ktorých nevedia obaja partneri. Takýto problém obvykle vypláva na povrch v momente, keď  sa kvôli tajným finančným aktivitám dostanú do problémov obaja partneri.

 

Samozrejme, nemožno opomenúť ani sociálne siete a textovú konverzáciu, ktorá môže mať sexuálny charakter. Dana Weiserová, profesorka z Texas Tech University v USA, takýto druh komunikácie jednoznačne za neveru považuje. Hoci nejde o konkrétne fyzické prejavy, pohybujeme sa na tenkom ľade a vystáva tu otázka, prečo to robíme a či sme s vlastným partnerom vo vzťahu šťastní.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies