Čo možno očakávať od akciového trhu v roku 2020?

NETKY.SK • 20 December 2019, 19:12 • 2 min
Čo možno očakávať od akciového trhu v roku 2020?

Kým rok 2018 bol na finančných trhoch jedným z najhorších (prvýkrát od roku 1969 poklesli súčasne akcie aj dlhopisy), tento rok sa radí medzi najúspešnejšie.

slovakia

left justify in out

Najlepší rok v histórii?

Podľa Jakuba Rosu, analytika Across Private Investments, sa môže dokonca zapísať ako najlepší rok v histórii, v ktorom americké akcie a štátne dlhopisy, zlato a ropa doručia investorom dvojciferné zhodnotenie. Čo možno očakávať od roku 2020?

 

 img

 

Predpoveď analytika

Aj keď pri investovaní platí jedno zo základných pravidiel – neinvestovať na základe minulej výkonnosti – určité implikácie z histórie možno vyvodiť. "Akciový trh ponúka z hľadiska tradičných tried aktív dlhodobo najvyššie výnosy. Napríklad, americké akcie doručili od roku 1900 nadvýnos nad dlhopismi vo výške 4,5 % ročne, nad peňažným trhom približne 6 % a nad infláciou takmer 7 %," vysvetľuje analytik Acrossu.

 

img

 

Nástrahy sú tu neustále, mení sa len ich podoba

Zisky bankového sektora ani rekordy akciového trhu nie sú "neslušnou" kategóriou. Podľa jedného z najznámejších hodnotových investorov na svete, veštca z Omahy Warrena Buffetta, "sa treba obávať, keď sú všetci chamtiví a, naopak, byť chamtivý, keď sa všetci boja." Z hľadiska emócií je náročné byť optimistom na vrchole trhov, najmä, ak za rohom číhajú nástrahy. Tie však číhajú neustále, mení sa len ich podoba.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

What made it possible: compound interest

Príspevok, ktorý zdieľa Warren Buffett (@warrenbuffettquote),

 

"Najefektívnejším spôsobom, ako participovať na akciovom trhu, je byť zainvestovaný neustále. Akciovú zložku treba tvoriť postupne, v pravidelných intervaloch a prípadné poklesy využiť na lacnejšie dokupovanie," odporúča Rosa.

 

img

 

Rady

Dopĺňa, že pri investovaní by sme mali dať emócie bokom, nepanikáriť predčasným výpredajom a dodržiavať investičný horizont. Nikto nevie presne odhadnúť, kedy nastane pokles. A predpokladať obrat je nemenej náročná úloha. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies