Čo má na organizmus ťaživejší dopad, veľa spánku alebo jeho nedostatok? Toto nás podľa vedcov môže zabiť!

NETKY.SK • 13 August 2018, 12:22 • 2 min
Čo má na organizmus ťaživejší dopad, veľa spánku alebo jeho nedostatok? Toto nás podľa vedcov môže zabiť!

Odborníci zosumarizovali výsledky viacerých štúdií a prišli k novým záverom. Ak chceme žiť dlho, toto by sme robiť nemali.

slovakia

left justify in out

Vo všeobecnosti platí, že žiaden extrém nie je dobrý, všetko treba robiť s mierou a nájsť si zlatú strednú cestu. Inak to nie je ani v prípade spánku. Hoci sa donedávna hovorilo najmä o negatívnom dopade nedostatočného odpočinku, podľa najnovších zistení sa zdá, že horšie by mohli skončiť práve sedmospáči.

 

Vedci zo štyroch anglických univerzít sa rozhodli realizovať rozsiahlu štúdiu, ktorá je akýmsi sumárom 74 rôznych výskumov. V rámci nej museli vyhodnotiť údaje až 3,3 milióna ľudí. Na základe týchto informácii dospeli k záveru, že jednotlivci, ktorí si doprajú viac spánku, majú vyššie riziko úmrtia.

 

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide o nelogický záver. Spánok predsa prospieva, pomáha mozgu aj celému telu k regenerácii. Zdá sa ale, že nie tak celkom. Podľa odborníkov toto tvrdenie súvisí s tým, že pokiaľ človek počas dňa venuje spánku viac času, neostane mu následne dostatočný priestor na to, aby športoval a venoval sa aktívnemu pohybu. To sa následne podpisuje na problémoch s kardiovaskulárnym systémom. Dokonca sa ukázalo, že dlhé vyspávanie je škodlivejšie než prikrátky spánok behom noci.

 

Štúdia tvrdí, že ľudia, ktorí spia denne viac ako 10 hodín majú o 56 percent vyššie riziko infarktu a sú o 49 percent náchylnejší k srdcovo-cievnym ochoreniam. Tradične najnižšie riziko predčasnej smrti hrozí ľuďom spávajúcim 7-8 hodín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies