Čo je Plasma a ako môže posilniť Ethereum? - 2.časť

NETKY.SK • 27 August 2017, 11:00 • 2 min
Čo je Plasma a ako môže posilniť Ethereum? - 2.časť

TORONTO – Digitálne meny majú problém, ktorý treba urgentne riešiť a tým je blockchain a s ním spojené nároky na výpočtový výkon. Samozrejme technológia reťazca blokov sama o sebe priniesla obrovský pokrok, ale v súčasnosti s ním začínajú prichádzať aj problémy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako sme vás už informovali v prvej časti tohto článku, tím vývojárov Etherea prišiel s projektom nazvaným Plasma.

 

Čo je Plasma?

 

Plazma sa zbaví nepotrebných údajov v root reťazci. Bude sa zaoberať inteligentnými zmluvami rovnako ako tomu bolo doteraz v pôvodnom systéme, ale do verejného blockchainu Etherea bude zapisovať len dokončené transakcie. Tým sa ušetrí obrovské množstvo spracovateľského výkonu a pamäte pre účastníkov reťazca, čo zníži náklady na interakciu s ostatnými účastníkmi systému. Takisto dostatočne urýchli transakcie, aby decentralizované aplikácie mohli bežať bez obáv o nevyriešené problémy.

 

img

 

Dôsledky pre Ethereum

Zavedenie Plasmy by mohlo byť významnou príležitosťou a katalyzátorom rastu ceny Etherea. V posledných mesiacoch a rokoch dominovali na trhu kryptomien hlavne rôzne špekulácie, ktoré dokázali významne hýbať s cenami. V súčasnosti sú však najväčším informátorom o cene rozdiely v algoritmoch jednotlivých kryptomien.

Bitcoin bol pôvodne ospevovaný najmä kvôli bezpečnosti proti zneužitiu. Trh však napreduje míľovými krokmi a dnes už existujú tisíce alternatívnych kryptomien, ktoré postupne devalvujú celý tento koncept. Ethereum by mohol pre Bitcoin predstavovať výzvu, najmä pokiaľ ide o inteligentné zmluvy. Zatiaľ čo táto mena má obrovský potenciál, jej cena je stále menej ako desatina ceny Bitcoinu.

 

img

 

Môže byť dôvodom tohto boomu práve relatívne malé množstvo Bitcoinov? Je to dosť nepravdepodobné. Ethereum má síce naprogramovanú oveľa väčšiu zásobu ako Bitcoin, jeho ostatné vlastnosti však prinášajú omnoho viac relatívnej hodnoty. Jedinou veľkou výhodou Bitcoinu je, že bol na trhu ako prvý.

Možno si ľudia čoskoro uvedomia, že Ethereum ponúka realistickejší pohľad na budúcnosť. V nadchádzajúcich rokoch bude trh sledovať ako podniky zavádzajú do svojich systémov inteligentné zmluvné riešenia postavené na platforme Ethereum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies