Prečo si lesníci a ochranári tak veľmi nerozumejú? Možno preto, lebo sa ani nezhodnú na tom, čo je les

NETKY.SK • 3 December 2017, 11:00 • 2 min
Prečo si lesníci a ochranári tak veľmi nerozumejú? Možno preto, lebo sa ani nezhodnú na tom, čo je les

BRATISLAVA - Lesníci a ochranárske organizácie dlhodobo uvádzajú veľmi odlišné údaje o rozlohe lesov na Slovensku. Podľa lesníckych údajov plocha lesa rastie, podľa satelitných záberov, z ktorých vychádzajú ochranári, je to naopak.

slovakia

left justify in out

Inštitút environmentálnej politiky (IEP) vo svojej novej analýze vysvetlil, že hlavný rozdiel pramení z odlišných metodík a samotného chápania lesa. Na rozdiel od oficiálnych štatistík, ktoré vychádzajú z katastrálnych zápisov, satelit považuje za les len zalesnenú plochu vyššiu ako päť metrov pokrytú aspoň na 30 percentách lesom. Inštitút v analýze vychádza zo satelitných záberov z roku 2016.

 

Národné lesnícke centrum (NLC) chápe les ako ekosystém, ktorý tvorí lesný pozemok s lesným porastom, ktorý je zapísaný v katastri nehnuteľností. Ako les sa pritom rozumie aj čerstvá holina na základe faktu, že lesný hospodár má povinnosť na tejto ploche do dvoch rokov od ťažby vysadiť nový les. Plocha "oficiálneho" lesa, ako aj objem dreva tak podľa lesníkov na Slovensku rastie.

 

Naproti tomu, satelitná metodika vychádza zo slovníkovej definície lesa ako väčšej plochy porastenej stromami. Za les považuje plochu 30x30 metrov, ktorá je aspoň na 30 percentách porastená lesom s minimálnou výškou päť metrov. A podľa tejto metodiky Slovensko v posledných rokoch les stráca.

 

„Na plnohodnotnejšiu analýzu je potrebné skombinovať údaje NLC s dátami zo satelitov. Údaje o plánovanej aj náhodnej ťažbe by mali obsahovať aj informáciu o účele, presnom mieste a množstve vyťaženého dreva. Analýza takýchto údajov by mohla priniesť nielen detailný prehľad stavu lesov, ale aj odhad nelegálnej ťažby v jednotlivých regiónoch Slovenska,“ povedal autor analýzy Martin Gális.


Gális konštatoval, že strata lesa bola na Slovensku podľa satelitov porovnateľná s inými krajinami Európy, v národných parkoch však bola oproti ostatnému územiu v priemere takmer dvojnásobná. Celkovo Slovensko medzi rokmi 2000 až 2016 stratilo sedem percent lesa. Veľká časť straty lesa v Tatrách išla pritom na vrub veternej smršti z roku 2004. „Kým vo všetkých národných parkoch sme prišli o 12,2 % lesného porastu, mimo národných parkov je táto strata 6,4 %,“ konštatoval Gális.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona