Čo je hlavným dôvodom kritickej situácie vo Venezuele?

NETKY.SK • 9 August 2017, 08:47 • 2 min
Čo je hlavným dôvodom kritickej situácie vo Venezuele?

CARACAS – Dlhodobo pretrvávajúce nepokoje na území Venezuely, protesty či boje medzi vládou prezidenta Madura a opozície nevznikli len tak zo dňa na deň. Ide predovšetkým o peniaze a vplyv v celej Latinskej Amerike, o ktorý prichádza v prvom rade USA, ktorá si tam do istého času mohla robiť čo chcela. Túto oblasť má po novom v hľadáčiku Čína aj Rusko.

slovakia

left justify in out

Dôvodom prečo práve Venezuela je stredobodom pozornosti týchto veľmocí, je Eldorádo, mesto, ktoré hľadali rôzny bádatelia kvôli obrovským ložiskám zlata a nepochybne najväčšie zásoby ropy na svete. Ale aj napriek bohatstvu sa krajina politicky a ekonomicky rozpadá, k čomu výrazne dopomohol kontroverzný prezident Maduro, ktorý sa snaží prevziať všetku moc v krajine do jedných rúk, a to do svojich k čomu potrebuje výraznú podporu armádnych zložiek.

 

K udržaniu totálneho chaosu v krajine značným spôsobom prispieva skorumpovaná polícia a armádne sily, ktoré zarábajú na nedostatku potravín a zdravotníckeho materiálu, pričom ona sa obchoduje so štátnou ropou a narkotikami. Ulice hlavného mesta sú pritom plné hladných ľudí a mŕtvych tiel demonštrantov. Okolité štáty aj medzinárodné spoločenstvo si pritom uvedomujú vážnosť situácie a neskrývajú obavy z toho, že kríza prepukne do celého regiónu.

 

Americký prezident Donald Trump síce pomoc sľúbil, no tá dorazila iba vo forme sankcií a zaradenie prezidenta Madura na čiernu listinu k vodcovi KĽDR, Kim Čong-unovi. Najnovšie správy hovoria o tom, že Amerika uvalí na venezuelskú ropu embargo. Odborníci to však tak nevidia, keďže USA skupuje približne polovicu vyťaženej ropy v krajine. A uvalenie embarga na krajiny sa už v minulosti nepotvrdilo ako najšťastnejšie riešenie, keďže týmto krokom ich priviedli akurát tak ku krachu.

 

Ďalším kto sa zaujíma o Venezuelu je Čína. Tá im výmenou za lacnú ropu poskytla miliardové pôžičky, masívne investuje do rozvoja infraštruktúry a priemyslu. Takmer polovica čínskych investícií tak smeruje do rozvoja chudobou zmietanej krajiny. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že Peking svojou pomocou nič zvláštne nečiní, no opak je pravdou. Jeho miera vplyvu a to v celom regióne výrazne vzrastá, čo posúva USA na nižšie priečky.

 

Čína uzatvára najrôznejšie obchodné dohody s podnikateľmi a samotnými vládami, pričom si nekladie žiadne politické podmienky, na rozdiel od Američanov. Čo v konečnom dôsledku potvrdzujú aj dobré obchodné vzťahy medzi Pekingom a Caracasom. No ako dlho táto spolupráca bude trvať, sa dá len ťažko odhadnúť. Závisí to hlavne od toho, ako dlho sa Maduro pri svojej moci udrží. Ten pomaly, ale isto stráca podporu svojho ľudu, dokonca aj tých, ktorí ho ešte pred časom podporovali. Madurovi tak ostáva jediná podpora a to armáda, ktorá mu prestane byť oporou v momente, keď si generáli uvedomia, že verejná nespokojnosť je až tak veľká, že by si s ňou ani oni nevedeli dať rady. A na vyvražďovaní sa podieľať nebude.

 

Táto nepriaznivá situácia vyhovuje aj Rusku, ktoré taktiež Venezuele požičalo 1,5 miliardy USD. Aby Venezuela získala tieto financie, rozhodla sa ručiť celým svojim podielom v americkej pretrochemickej spoločnosti Citgo, ktorá kontroluje značnú časť infraštruktúry v jednotlivých amerických štátoch. Je veľmi pravdepodobné, že krajina o tento podiel príde, pretože nebude mať potrebné zdroje na vyplatenie pôžičky, čím Rusko získa podiel v americkej strategickej firme. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona