Nedávna štúdia naopak preukázala, že by vajcia mohli byť prospešné pre naše srdce a cievy. Časopis Heart priniesol nedávno štúdiu čínskych vedcov, podľa ktorých by vajcia mohli byť prospešné pre srdce a cievy.
Koľko vajec môžete zjesť?
Ľudia, ktorí jedli približne jedno vajce denne, boli oveľa menej náchylní k chorobám srdca a cievnej mozgovej príhode ako tí, ktorí vajcia nejedli vôbec. Štúdia skúmala približne pol milióna ľudí po dobu deviatich rokov.
Ľudia, ktorí uvádzali, že zjedia jedno vajce denne, mali o jedenásť percent nižšie riziko, že ich postihne choroba srdca, a o osemnásť percent nižšie riziko, že v súvislosti s týmto ochorením zomrú.

Ešte lepšie výsledky sa ukázali pri krvácavých cievnych mozgových príhodách: ľudia, ktorí jedli jedno vajce denne, mali oproti tým, ktorí vajcia nejedli, o dvadsaťšesť percent nižšie riziko vzniku tohto ochorenia.
Tieto výsledky tak potvrdzujú to, čo sa v posledných rokoch ukazuje o cholesterole a tuku v strave všeobecne. Totiž to, že konzumácia potravín s vysokým obsahom "zlého" cholesterolu nemusí nutne znamenať, že sa zvýši jeho nezdravá hodnota aj v tele.

Vajcia navyše pomáhajú zvyšovať hladinu toho "dobrého" cholesterolu v tele, a tým srdcu pomáhajú. V neposlednom rade vaječná bielkovina vie regulovať krvný cukor, a tým znižovať riziko vzniku obezity - ďalšieho faktora, ktorý je s chorobami srdca a ciev spájaný.
Táto konkrétna štúdia však neukazuje, čo je príčina a čo je následok. Ak teda lepší zdravotný stav ovplyvňujú priamo vajcia, alebo ešte nejaké ďalšie faktory.
Každopádne sa ukazuje, že látky obsiahnuté vo vajciach, ktoré srdcu prospievajú, môžu byť oveľa dôležitejšie ako samotný cholesterol.