Čo chceli Bödörovci dosiahnuť? Makó uviedol tri hlavné ciele

NETKY.SK • 8 December 2020, 07:38 • 2 min
Čo chceli Bödörovci dosiahnuť? Makó uviedol tri hlavné ciele

BRATISLAVA – Bödörovci mali tri ciele, jedným z nich malo byť však udržať stranu Roberta Fica Smer – SD pri moci.

slovakia

left justify in out

Bývalé policajné špičky, ktoré aktuálne čelia obvineniam z viacerých trestných činov a sú vyšetrované vo väzbe, sa podľa svedka Ľudovíta Makóa mali podieľať na diskriminácii politických rivalov, ktorí vystupovali proti strane Smer – SD.

 

Vyberanie úplatkov a zastrašovanie

Mali byť medzi nimi aj bývalý prezident Andrej Kiska či Igor Matovič. Píše denník Sme. Okrem iného čelia aj obvineniam z vydierania viacerých podnikateľov Od nich mali brať úplatky za zastavenie trestného stíhania. Skupina okolo Norberta Bödöra mala za tieto peniaze pozastavovať ich vyšetrovanietakýmto spôsobom sa obohacovať.

 

Uviedol to vo svojej výpovedi bývalý šéf kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ktorý bol zadržaný pri akcii Božie mlyny, ale rozhodol sa spolupracovať s políciou a už sa nachádza na slobode.

 

img

 

„Z môjho pohľadu mala skupina tri ciele. Prvým bolo udržať politickú moc strany Smer, najmä eliminovať politických súperov, respektíve opozíciu. Druhým bolo obsadiť všetky dôležité najvyššie pozície vo všetkých bezpečnostných zložkách štátu. A tým demonštrovať moc a silu a následne využívať tieto vymoženosti," povedal Makó vyšetrovateľom podľa denníka Sme.

 

Prečítajte si viac: Andrej Kiska vedel o tajných poradách na 6. poschodí, ktoré viedol Bödör

 

Zametanie káuz pod koberec

Tretím cieľom tejto organizovanej skupiny bolo podľa Makóa obohacovanie sa za vydieranie podnikateľov. Za úplatok mali ovplyvňovať rozhodnutia vyšetrovateľov a zametať ich kauzy pod koberec.

 

Makó tvrdil, že skupina okolo Bödöra sa tiež mala dohodnúť na tom, že sa opakovane začnú zaoberať rodinnou firmou exprezidenta Andreja Kisku KTAG, čím ho tak chceli dostať pod tlak.

 

img

 

Exprezident sa vyšetrovaniu viac krát vyjadril, že vie odkiaľ „vietor fúka“ prstom neváhal ukázať na Roberta Fica. Dôvodom malo byť to, že Kiska kritizoval Ficove plány stať sa Predsedom Ústavného súdu. V kauze KTAG polícia Kisku obvinila ešte minulý rok.

 

Mohlo by vás zaujímať: Nitky v kauze Očistec vedú aj ku Kaliňákovi, ten sa mal tiež zúčastňovať tajných stretnutí

 

Sledovanie Igora Matoviča

Makó mal tiež pred vyšetrovateľmi spomenúť aj sledovacie komando, ktoré sa malo ešte pred 5 rokmi sústrediť na súčasného premiéra Igora Matoviča.

 

"Počas tohto obdobia sme spracovali denný rámec Igora Matoviča - kde býva, kde sa zdržiava, s kým sa stýka," uviedol Makó.

 

V putách skončil aj bývalý prezident Tibor Gašpar, ktorý je v rodinnom vzťahu s Bödörom. Je obvinený zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

 

img

 

Podľa doterajších informácii bolo súčasťou tejto skupiny 10 osôb, ktoré sa pravidelne stretávali, pričom mal s nimi spolupracovať aj väzobne stíhaný bývalý špeciálny prokurator Dušan Kováčik

 

NAKA spustila rozsiahle zatýkanie vysokopostavených funkcionárov po parlamentných voľbách, kedy sa na úradoch vymenili kľúčové osoby. V putách skončili bývalé policajné elity, sudcovia či vplyvní oligarchovia.

 

Prečítajte si tiež: Vo väzbe skončilo šesť bývalých policajných elít figurujúcich v kauze Očistec, dvaja obvinení boli prepustení na slobodu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona