Čo bude s plynovodom Nord Stream 2? Rusko reaguje na rozhodnutie Nemecka

NETKY.SK • 23 Február 2022, 06:00 • 2 min
Čo bude s plynovodom Nord Stream 2? Rusko reaguje na rozhodnutie Nemecka

MOSKVA - Ruská vláda ľutuje, že sa Nemecko rozhodlo pozastaviť proces certifikácie plynovodu Nord Stream 2 (Severný prúd 2), povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

slovakia

left justify in out

„S poľutovaním,“ odpovedal Peskov na otázku, ako Kremeľ vníma vyjadrenie spolkového kancelára Olafa Scholza, že Berlín až do odvolania zastavuje schvaľovací proces tohto plynovodu, ktorý je už dostavaný a čaká len na uvedenie do prevádzky.

 

img

Dmitrij Peskov

 

Peskov zopakoval pozíciu Kremľa, že Nord Stream 2 nie je politický projekt. „Ide o čisto ekonomický, komerčný projekt, ktorý má byť stabilizujúcim prvkom pre európsky trh s plynom v prospech dodávateľov aj príjemcov nášho plynu,“ povedal.

 

Prečítajte si tiež: Zuzana Čaputová odsúdila rozhodnutie Vladimira Putina. Čo navrhuje?

 

Scholz pozastavením certifikačného procesu reagoval na skutočnosť, že ruský prezident Vladimir Putin pondelkovým výnosom uznal nezávislosť dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny.

 

Jeho rozhodnutie v utorok privítal americký prezident Joe Biden

 

img

 

Niektorí európski politici a experti obviňujú Rusko z toho, že používa svoje zásoby prírodných zdrojov ako politický nástroj. Plynovod Nord Stream 2 by zdvojnásobil objem zemného plynu, ktorý Rusko do Európy ročne dodáva cez už existujúci plynovod Severný prúd 1. Oba tieto plynovody sa však vyhýbajú územiu Ukrajiny.

 

Možno vás zaujme: EÚ uvalí sankcie na Rusko




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies