Čo ak vám zamestnávateľ zruší dovolenku?

NETKY.SK • 12 August 2017, 11:38 • 2 min
Čo ak vám zamestnávateľ zruší dovolenku?

BRATISLAVA - Hoci stále narastá počet ľudí, ktorí vyhľadávajú dovolenku mimo hlavnej sezóny, júl a august naďalej patrí k mesiacom, keď zamestnanci najčastejšie využívajú platené voľno. Dovolenku vám musí povoliť zamestnávateľ, má právo vám ju aj zrušiť.

slovakia

left justify in out

Základným pravidlom je, že právo rozhodnúť o termíne dovolenky má až na jednu výnimku vždy zamestnávateľ. Ten vám navyše už schválenú dovolenku môže zrušiť alebo vás z nej odvolať.

 

Ak ste u svojho zamestnávateľa v pracovnom pomere a máte u neho odpracovaných aspoň 60 dní v kalendárnom roku, máte nárok na dovolenku. Ak pracujete v štátnom sektore, môžete využiť dovolenku v rozsahu piatich týždňov, v súkromnej sfére potom máte zo zákona nárok minimálne na štyri týždne. Avšak väčšina zamestnávateľov v súkromnom sektore dnes ponúka svojim zamestnancom jeden týždeň dovolenky navyše.

 

Za každý celý odpracovaný mesiac vzniká zamestnancovi nárok na jednu dvanástinu dovolenky. V prípade, že ste práve nastúpili do novej práce a ešte ste v skúšobnej dobe, záleží vždy na zamestnávateľovi, či vám vyjde v ústrety a dovolenku vám poskytne. Všeobecne ale platí, že nárok na ňu vzniká až po odpracovaní určitej doby.

 

Právo na dovolenku samozrejme majú aj tí, ktorí pracujú na skrátený úväzok. Tu ale hrá úlohu, ako je úväzok zamestnanca rozložený. Ak pracuje každý deň v rámci päťdňového pracovného týždňa, činí jeho dovolenka 20 dní. Ak ale dochádza do práce len niekoľko dní v týždni, bude jeho nárok na dovolenku vzhľadom na to, že aj jeho pracovný týždeň zahŕňa menší počet pracovných dní, úmerne krátený.

 

Dnes už je v celej rade spoločností bežné, že zamestnanci predkladajú zamestnávateľovi návrh termínu dovolenky sami podľa svojich preferencií. Zamestnávateľ im potom takú dovolenku môže, ale nemusí schváliť. V prípade, že s ňou súhlasí, musíte ju podľa zákona mať potvrdenú písomne. Písomné určenie dovolenky môže byť totiž zásadné pri riešení možných sporov a tiež pri jej zrušení zo strany zamestnávateľa.

 

Právo zrušiť vám dovolenku či vás z nej odvolať má zamestnávateľ zo zákona. Zamestnávateľ by tak mal však urobiť len v naozaj výnimočných situáciách, ktoré nedokáže vyriešiť inak a ktoré vyžadujú prítomnosť daného zamestnanca. Ak takáto situácia nastane, zamestnanec má nárok na kompenzáciu nákladov spojených so zrušením dovolenky.

 

Práve v takomto prípade je dôležité, aby mal zamestnanec dovolenku vopred riadne schválenú zamestnávateľom. Ak máte termín písomne ​​schválený, patrí vám za zrušený zájazd kompenzácia. Rovnako je tomu aj v prípade, že by vás zamestnávateľ z dovolenky odvolal. V takom prípade je povinný vám uhradiť všetky náklady spojené s cestou späť a tiež ďalšie náklady spojené so zrušením dovolenky, napríklad storno poplatky

 

Ak by vás náhodou zamestnávateľ počas dovolenky nezastihol, nemusíte sa obávať žiadnych sankcií.

 

Popri tom, že vám zamestnávateľ môže dovolenku zrušiť, môže vám ju tiež nariadiť. V takom prípade však musí dodržať niekoľko podmienok. Okrem toho, že musí svojim zamestnancom umožniť čerpanie dovolenky v rozsahu najmenej 14 dní v kuse (pokiaľ sa s nimi nedohodne inak), musí im tiež oznámiť termín nariadenej dovolenky najmenej 14 dní vopred. Zamestnávateľ by mal zároveň prihliadať na oprávnené záujmy svojich zamestnancov. Ak teda napríklad máte deti školopovinné, mal by vám vyjsť v ústrety a poskytnúť vám dovolenku v období letných prázdnin.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies