CNN: Kim Čong-un sa pravdepodobne zúčastnil rokovaní v Pekingu

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 09:19 • 2 min
CNN: Kim Čong-un sa pravdepodobne zúčastnil rokovaní v Pekingu

PEKING - Severokórejský vodca Kim Čong-un je s veľkou pravdepodobnosťou v čínskom Pekingu, informovala v utorok americká televízia CNN s odvolaním na nemenovaného predstaviteľa oboznámeného so situáciou ohľadom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

slovakia

left justify in out

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo ústami svojej hovorkyne, že o takejto návšteve "nemá vedomosť". Špekulácie sa objavili po tom, ako do Pekingu dorazil v pondelok vlak so zeleným vozňom a žltými horizontálnymi čiarami, nápadne pripomínajúci ten, ktorý pri svojej návšteve čínskej metropoly v roku 2011 použil otec a predchodca súčasného vodcu KĽDR Kim Čong-il. V meste je rozmiestnený značný počet príslušníkov bezpečnostných zložiek a niektoré cesty uzavreli.

 

Stanica BBC v tejto súvislosti pripomenula, že aj Kim Čong-ilove návštevy v Číne boli potvrdené až po ich skončení a vodcovom odchode. Čína je dlhodobo najdôležitejším spojencom a diplomatickým ochrancom KĽDR, vzťahy oboch krajín však v poslednej dobe naštrbilo napätie ohľadom severokórejského jadrového programu.

 

Kim Čong-un podľa oficiálnych informácií od svojho nástupu k moci, ku ktorému došlo pred siedmimi rokmi, z KĽDR ani raz nevycestoval, konštatuje BBC. Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho v marci absolvoval trojdňovú návštevu Švédska, pričom sa nakrátko stretol aj so švédskym premiérom Stefanom Löfvenom.

 

Štokholmské rokovania mohli pripraviť pôdu pre zamýšľanú schôdzku amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorá by sa mala odohrať v máji, avšak jej presný termín ešte nepadol. Kim Čong-un sa má na budúci mesiac stretnúť aj s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies