ČNB zotrvá pri slabej korune najmenej do polovice roka 2016

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 11:30 • 2 min
ČNB zotrvá pri slabej korune najmenej do polovice roka 2016

PRAHA - Česká centrálna banka (ČNB) zotrvá pri politike slabej koruny prinajmenšom do druhej polovice budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Uviedol to guvernér ČNB Miroslav Singer, ktorého citoval vo štvrtok denník Mladá fronta Dnes. Potvrdil tým stanovisko z posledného zasadnutia Bankovej rady ČNB. Politiku udržiavania kurzu českej koruny blízko hranice 27 CZK/EUR naštartovala ČNB v novembri 2013 zhruba rok po tom, čo v snahe odvrátiť deflačné riziká stlačila úrokové sadzby takmer na nulu.


Silný hospodársky rast na začiatku roka uchránil korunu pred otrasmi na trhoch vyvolanými obavami o budúcnosť Grécka ako člena eurozóny. Priame dopady prípadného odchodu Grécka z menovej únie na českú ekonomiku by boli minimálne, uviedol Singer. Za hlavné riziko a zdroj veľkej neistoty označil vývoj v Nemecku, ktoré je hlavným obchodným partnerom Českej republiky. Ako dodal, najväčšia európska ekonomika zďaleka nerastie tempom, ktoré by zodpovedalo súčasným podmienkam.


Česká ekonomika v prvom kvartáli posilnila o 4 % a vykázala tak druhú najvyššiu mieru medziročného rastu v celej EÚ. Inflácia však zostáva výrazne pod cieľovou hodnotou 2 %, ktorú si stanovila ČNB. V júni medziročná inflácia predstavovala iba 0,8 %, čo bola stále najvyššia miera od decembra 2013.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies