ČNB zavádza rizikovú sadzbu pre Raiffeisenbank

NETKY.SK • 25 August 2016, 10:07 • 2 min
ČNB zavádza rizikovú sadzbu pre Raiffeisenbank

PRAHA - Celoeurópske bankové pravidlá o krytí systémových rizík majú zabrániť ďalšej európskej finančnej kríze. Česká národná banka (ČNB) preto tiež pristúpila v prípade Raiffeisenbank k zavedeniu rizikovej sadzby vo výške 1 %, ktorá má slúžiť na krytie systémových rizík. Informoval o tom na svojej internetovej stránke český denník E15.

slovakia

left justify in out

"Z nášho pohľadu išlo o očakávanú požiadavku, ktorá na aktivity banky nemá zásadný vplyv," uviedla Petra Kopecká, tlačová hovorkyňa Raiffeisenbank s tým, že banka sa nemôže vyjadriť k otázke, ako sa tento krok prejaví na jej budúcich hospodárskych výsledkoch.

 

Zatiaľ čo tieto pravidlá môžu podľa tvorcov zabrániť bankám v neuváženom riskovaní a v tvorbe zlých úverov, tak na druhej strane netešia akcionárov, ale ani niektorých ekonómov. Banky totiž vytvárajú nižšie zisky, sú tiež nútené byť konzervatívnejšie pri vytváraní nových úverov, čo sa môže prejaviť aj na nižšom hospodárskom raste.

 

"Zvyšovanie kapitálových požiadaviek všeobecne obmedzuje kapacitu bánk pri financovaní projektov svojich klientov. Vyššie požiadavky na kapitál zvyšujú náklady úverovania a znižujú konkurencieschopnosť domácich bánk v porovnaní s bankami z krajín s miernejším režimom," povedal E15 hovorca Komerční banky Pavel Zúbek.

 

Práve Komerční banka bude musieť podľa nedávneho rozhodnutia ČNB túto rizikovú sadzbu zvýšiť z 2,5 % na 3 %. Banka už oznámila, že musí revidovať svoju budúcu dividendovú politiku, čo spôsobilo paniku na burzách, akcie po správe reagovali s viac ako 8-% prepadom.

 

Milan Lavička, analytik J & T Banky pripomenul, že je to len jedna z mnohých kapitálových požiadaviek, ktoré musia banky spĺňať s tým, že pri súčte všetkých týchto požiadaviek dosahujú v prípade komerčných bánk takmer podobnú výšku. Zvyšovanie rezerv tak nepovažuje za krok, ktorý by mohol české banky nejako ohroziť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona