ČNB už tri roky intervenciami bráni českej korune v posilňovaní

NETKY.SK • 7 November 2016, 16:25 • 2 min
ČNB už tri roky intervenciami bráni českej korune v posilňovaní

PRAHA - Česká národná banka (ČNB) umelo oslabuje českú korunu už tri roky. Ešte 6. novembra 2013 sa dalo euro na trhu kúpiť za 25,75 Kč, o deň neskôr už začala ČNB českú menu udržiavať nad hranicou 27 CZK/EUR. Od tej doby až do tohtoročného augusta musela na udržanie tejto hladiny nakúpiť na trhu eurá za 592 miliárd Kč, pričom doteraz na intervencie odhadom celkovo minula okolo 800 miliárd Kč (29,60 miliardy eur).

slovakia

left justify in out

Dôvodom zavedenia devízových intervencií boli obavy bankovej rady z deflácie. Ľudia by potom v očakávaní ďalšieho znižovania cien mohli odkladať nákupy, čo by vo firmách viedlo k prepúšťaniu, prepadu miezd a v konečnom dôsledku k spomaleniu celej ekonomiky.

 

Banková rada ČNB preto chcela pred tromi rokmi skokovým oslabením koruny podporiť návrat inflácie na úroveň dvoch percent. To sa jej však zatiaľ nepodarilo. Medziročná miera inflácie v septembri dosiahla len 0,5 %.

 

"Napriek trojročnému trvaniu kurzového záväzku zostáva inflácia stále pod cieľom centrálnej banky. To však bolo - a do veľkej miery stále je - spôsobené výrazným prepadom cien ropy a potravín. Bez týchto vplyvov by sa inflácia už dva roky pohybovala nad jedným percentom a bola by tak v tolerančnom pásme centrálnej banky," uviedol hlavný ekonóm ING Bank Jakub Seidler. Podľa neho tempo rastu cien v novembri prekročí 1 % a bude sa ďalej zrýchľovať.

 

Inflácii sa doteraz naštartovať nepodarilo, ale česká ekonomika si vedie nad očakávanie dobre. V roku 2013, keď sa intervencie začali, sa hrubý domáci produkt (HDP) medziročne prepadol o 0,9 %, vlani už hospodárstvo vzrástlo o 4,3 %. Ekonómovia sa zhodujú na tom, že svoj podiel na tom má aj menová politika centrálnej banky.

 

"Intervenčný systém do určitej miery pozitívne ovplyvnil dynamiku českej ekonomiky, tento vplyv sa však dá presne vyčísliť len ťažko," myslí si hlavný ekonóm Poštovej sporiteľne Jan Bureš, podľa ktorého bolo pre zrýchlenie rastu českej ekonomiky dôležitejšie napríklad hospodárske oživenie v eurozóne.

 

Isté je, že umelé oslabovanie koruny prospelo českým exportérom. Kým svojim zamestnancom platia vývozné firmy za prácu v korunách, za svoje výrobky v zahraničí dostávajú zaplatené v eurách. Preto sa im slabá mena oplatí. Asociácia exportérov spočítala, že ak by ČNB v novembri 2013 kurzový záväzok nezaviedla, prišli by vývozné firmy o 608 miliárd Kč. "Intervencie priniesli českému exportu niekoľko rokov istoty a stabilitu v plánovaní hospodárenia firiem," uviedol ďalší z pozitívnych efektov intervencií predseda Asociácie exportérov Jiří Grund.

 

Menová politika ČNB v posledných troch rokoch, naopak, nevyhovuje ľuďom, ktorí jazdia často do zahraničia alebo v Česku nakupujú tovar z dovozu. Po ukončení intervencií a očakávanom posilnení koruny bude mať účtovnú stratu tiež ČNB. Jej rezervy v eurách, ktoré teraz rýchlo rastú, stratia na hodnote.

 

Pôvodne sa mala koruna vrátiť k normálu už na začiatku roka 2015, odvtedy však banková rada termín takzvaného "exitu" niekoľkokrát odložila. Teraz tvrdí, že intervenciu neukončí skôr ako v druhom štvrťroku budúceho roka. Ako pravdepodobný termín potom vidí polovicu budúceho roka. Záležať bude najmä na vývoji inflácie v Česku, ale podstatná bude tiež budúca politika Európskej centrálnej banky (ECB). Ak ECB predĺži svoj program nákupu aktív, pomocou ktorého na trhy každý mesiac pumpuje 80 miliárd eur, mohlo by to znamenať neskorší termín ukončenia umelého oslabovania koruny.

 

Väčšina ekonómov a analytikov v tejto chvíli počíta s tým, že ČNB ukončí intervencie v treťom alebo štvrtom štvrťroku 2017.

 

S tým, ako sa blíži koniec kurzového záväzku, rastie záujem investorov o českú korunu a ČNB musí vyvíjať stále väčšie úsilie, aby kurz udržala nad úrovňou 27 korún za euro. Očakávané posilnenie koruny po "exite" láka zahraničných špekulantov, ktorí veria, že by im táto stávka mohla v prostredí nízkych úrokových sadzieb priniesť zaujímavé zhodnotenie ich peňazí.

 

Odhady ekonómov naznačujú, že objem intervencií za tohtoročný september a október presiahol v každom z mesiacov 100 miliárd Kč. Oficiálne štatistiky síce ČNB vydá až 8. novembra (za september) a 7. decembra (za október), ale ak by sa odhady ukázali ako správne, znamenalo by to, že intervencie dosahujú najvyšších úrovní od svojho začiatku a celkom sa už priblížili k hranici 800 miliárd Kč.

 

Ako presne ukončenie intervencií ČNB vykoná a čo sa bude diať po ňom, nie je isté. Centrálna banka však uvádza, že bude aj po ukončení kurzového záväzku brániť nadmerným výkyvom kurzu koruny. Vylúčené nie je ani dočasné zavedenie záporných úrokových sadzieb na príliv nového kapitálu, tak aby ČNB zabránila ďalšiemu prílivu peňazí špekulantov.

 

Ekonómovia očakávajú, že kurz koruny k euru by mohol po takzvanom "exite" dosiahnuť úroveň 25,50 až 26 CZK/EUR. Postupne by koruna potom mala ďalej posilňovať a v roku 2020 už by podľa analýzy spoločnosti Cyrrus mohli Česi za jedno euro platiť len 24,5 Kč.

(1 EUR = 27,021 CZK)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies