ČNB uvažuje o záporných úrokových sadzbách a ukončení politiky slabej koruny

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 10:11 • 2 min
ČNB uvažuje o záporných úrokových sadzbách a ukončení politiky slabej koruny

PRAHA - V rámci českej centrálnej banky (ČNB) má význam hovoriť o zavedení záporných úrokových sadzieb, to však neznamená, že je to v súčasnosti súčasťou agendy.

slovakia

left justify in out

Uviedol to člen bankovej rady ČNB Lubomír Lízal v rozhovore pre Hospodářske noviny. Podľa jeho slov sú negatívne úrokové sadzby skôr technickým nástrojom, kým politika slabej koruny je strategickou záležitosťou.

 

Zároveň dodáva, že je možné použiť negatívne sadzby v spojení s ukončením politiky slabej koruny. Banka predpokladá, že politiku slabej koruny ukončí v prvej polovici roku 2017, je však otázne, ako bude situácia vyzerať.


Pravdepodobnosť toho, že by česká centrálna banka posunula úrokové sadzby do negatívneho teritória je malá, ale nedá sa vylúčiť. Povedal to minulý týždeň člen bankovej rady ČNB Jiří Rusnok, o ktorom sa predpokladá, že bude nasledujúcim guvernérom banky.

 

Rusnok na podnikateľskom seminári uviedol, že negatívne úrokové sadzby by mali význam iba na podporu slabého kurzu českej koruny. Udržiavanie slabého kurzu koruny označil za najsilnejší a najefektívnejší nástroj, ktorý banka má k dispozícii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona