ČNB upozorňuje na nečestné praktiky zmenární, a to najmä v Prahe

NETKY.SK • 19 August 2014, 14:01 • 2 min
ČNB upozorňuje na nečestné praktiky zmenární, a to najmä v Prahe

PRAHA - Česká národná banka (ČNB) upozorňuje na nečestné praktiky v niektorých zmenárňach v krajine. APA informuje s odvolaním sa na dnešné české denníky, že je to najčastejšie v Prahe, kde zahraniční turisti vymieňajú peniaze najviac.

slovakia

left justify in out

Nespokojnosť klientov sa sústreďuje najmä na neúplné alebo zatajené informácie o poplatkoch a kurzoch.
     

Vlani sa ČNB zaoberala 218 sťažnosťami, v tomto roku ich už prišlo 135. Viac ako polovica zmenární, ktoré dostali pokutu, sa nachádzala v Prahe.

     

Člen Rady ČNB Jiří Rusnok uviedol, že pracovníci zmenární používajú najčastejšie dva triky. Vedú dva kurzové lístky, z ktorých je dostupný len ten s výhodnejšími kurzami. Ten však platí iba pre transakcie nad 1000 eur. Po druhé, zmenárnici istým spôsobom zamlčujú, že zákazníci musia platiť vyššie poplatky. Napríklad príslušné upozornenie je napísané na kurzovom lístku malým alebo ťažko čitateľným písmom.
     

Rusnok vyslovil nespokojnosť s takou pracou viacerých zmenární a uviedol, že ČNB ich bude častejšie kontrolovať. Dodal, že "každý taký nepríjemný zážitok vyvoláva mylný dojem, že v pražských zmenárňach klienta vždy okradnú".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies