ČNB povedie zoznam všetkých bankových účtov, malo by to uľahčiť prácu polícii

NETKY.SK • 7 September 2016, 09:13 • 2 min
ČNB povedie zoznam všetkých bankových účtov, malo by to uľahčiť prácu polícii

PRAHA - Všetky účty, ktoré vedú banky a záložne v Česku fyzickým osobám a firmám, budú evidované v centrálnom registri vedenom Českou národnou bankou (ČNB). Zákon, ktorý by mal pomôcť v boji s daňovými únikmi, praním špinavých peňazí alebo s financovaním terorizmu, dnes podpísal český prezident Miloš Zeman. Informoval o tom server novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Oprávnené orgány, napríklad polícia so súhlasom štátneho zástupcu a finančnej a colnej správy, teraz pri dohľadávaní informácií o existencii bankových účtov posielajú žiadosti desiatkam bánk, záložní a ďalších inštitúcií. Centrálna evidencia účtov by im mala umožniť zistenie informácie prakticky obratom. Register nebude obsahovať údaje o zostatkoch na účtoch. Na vstupy do evidencie bude podľa návrhu zákona dozerať komisia Poslaneckej snemovne.

 

Podobný systém už funguje aj v iných európskych štátoch, napríklad vo Francúzsku, v Španielsku, Nemecku, Rumunsku alebo Taliansku, uviedlo pri predkladaní zákona české ministerstvo financií. Argumentovalo aj tým, že vytvorenie takéhoto registra odporúča nová smernica EÚ a má ho v návrhu "protiteroristického balíčka" Európska komisia. Centrálny register začne fungovať po 16 mesiacoch od uvedenia zákona do platnosti, teda v 1. polroku 2018.

 

Vytvorenie registra už skôr kritizovala najmä ODS a aj Ivo Valenta (za Stranu súkromníkov), ktorý hovoril o štátnom dohľade a špehovaní. "Bude otázkou času, keď sa budú registrovať zostatky na účtoch a dispozičné práva," povedala senátorka Veronika Vrecionová z ODS, ktorá koncom augusta s Valentovou podporou navrhovala zamietnutie normy. Kritici okrem toho varovali pred možným zneužitím údajov a obchodovaním s nimi.

 

Prezident Zeman dnes podpísal aj sprievodnú predlohu, ktorá mení napríklad trestný poriadok. Jeho úprava umožní už v prípravnej fáze trestného konania zisťovať prelomením bankového tajomstva majetkové pomery podozrivých.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies