ČNB je pripravená oslabiť korunu voči euru ešte viac

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 15:32 • 2 min
ČNB je pripravená oslabiť korunu voči euru ešte viac

PRAHA - Väčšina členov Bankovej rady Českej národnej banky (ČNB) je pripravená posunúť hranicu kurzového záväzku na slabšiu úroveň. Najskôr by však musel nastať systematický pokles inflačných očakávaní, ktorý by sa prejavil vo vývoji niektorých ekonomických ukazovateľov, najmä miezd.

slovakia

left justify in out

Jeden z členov bankovej rady pritom konštatoval, že pravdepodobnosť takého kroku sa zvýšila. Vyplýva to zo záznamu z rokovania bankovej rady vo štvrtok 5. mája. Informoval o tom server iDNES.cz.

 

Ako však zároveň ukázal záznam z rokovania bankovej rady, k posunu hladiny kurzového záväzku, teda ďalšiemu oslabeniu koruny, v súčasnosti nie je nutné pristúpiť. Nezamestnanosť totiž podľa záznamu diskusie klesla k svojej rovnovážnej úrovni a tento pokles sa v budúcnosti prejaví v raste nominálnych miezd, čo prispeje k dosiahnutiu inflačného cieľa na úrovni 2 %.

 

Banková rada ČNB 5. mája rozhodla, že sa bude pokračovať v režime devízových intervencií s cieľom udržať kurz koruny v blízkosti hodnoty 27 Kč za euro a nechala úrokové sadzby na historických minimách. Rada zároveň uviedla, že ako pravdepodobný termín ukončenia režimu devízových intervencií predpokladá polovicu roka 2017. Aj samotná nová prognóza centrálnej banky počíta s koncom intervencií v polovici roka 2017, zatiaľ čo predchádzajúca prognóza uvádzala koniec roku 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies