ČNB dala na intervencie v septembri 100 miliárd Kč, tretiu najvyššiu sumu za mesiac

NETKY.SK • 8 November 2016, 17:06 • 2 min
ČNB dala na intervencie v septembri 100 miliárd Kč, tretiu najvyššiu sumu za mesiac

PRAHA - Česká národná banka (ČNB) pokračovala v septembri v intervenciách proti posilňujúcej korune, pričom na devízovom trhu minula za nákup eur takmer 100 miliárd Kč. Je to tretí najväčší objem za jeden mesiac od spustenia intervencií v novembri 2013. Vyplýva to z údajov o devízových obchodoch, ktoré centrálna banka dnes zverejnila. Informoval o tom server novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Viac než za september tohto roka, keď na intervencie vynaložila presne 99,5 miliardy Kč (3,68 miliardy eur), minula ČNB na začiatku tohto programu v novembri 2013. Vtedy na ne vynaložila vyše 200 miliárd Kč. Potom to bolo minulý rok v auguste, keď nakúpila eurá za 101 miliárd Kč. Od spustenia režimu devízových intervencií do konca septembra tohto roka intervenovala centrálna banka v objeme zhruba 691 miliárd Kč.

 

"Záujem špekulantov o nákup korún v septembri výrazne vzrástol, pretože sa priblížil koniec kurzového záväzku ČNB. Zvýšili sa tak stávky na posilnenie koruny," uviedol ekonóm Komerčnej banky Marek Dřímal. Ako dodal, v dôsledku toho musela centrálna banka viac intervenovať.

 

Podľa ekonóma ING Jakuba Seidlera ING očakáva, že ČNB prekvapí a ukončí kurzový režim už v 2. štvrťroku budúceho roka, aby sa vyhla nadmerným špekulatívnym pozíciám a vysokým intervenciám. Banková rada ČNB v minulých dňoch opäť zopakovala, že ako pravdepodobný termín ukončenia režimu devízových intervencií vidí polovicu roka 2017. Guvernér Jiří Rusnok navyše vyhlásil, že za pravdepodobnejší považuje termín "po (letných) prázdninách".

 

Intervencie pomáhajú exportérom, predražujú však tovar z dovozu a dovolenky v krajinách platiacich eurom. Ekonómovia odhadujú, že bez intervencií by bol rovnovážny kurz eura za zhruba 25,50 Kč. Po ukončení intervencií odhadujú krátkodobé posilnenie až k hranici 25 Kč za euro.

(1 EUR = 27,021 CZK)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies