ČNB dala J&T Banke pre nevýhodné obchody s klientom pokutu 5 miliónov Kč

NETKY.SK • 16 December 2016, 16:11 • 2 min
ČNB dala J&T Banke pre nevýhodné obchody s klientom pokutu 5 miliónov Kč

PRAHA - Česká národná banka (ČNB) udelila J&T Banke pokutu vo výške 5 miliónov Kč (185.041 eur). Vykonávala totiž nevýhodné obchody s klientom.

slovakia

left justify in out

J&T Banka podľa rozhodnutia ČNB porušila hneď dva zákony - zákon o podnikaní na kapitálovom trhu a o bankách. Výsledkom je pokuta vo výške 5 miliónov Kč. Oba zákony umožňujú ČNB za delikty, ktorých sa banka dopustila, udeliť pokutu až do výšky 20 miliónov Kč. J&T Banka udelenú pokutu akceptovala.

 

J&T Banka porušila zákony tým, že s jedným z klientov uzatvárala v čase od septembra 2014 do februára 2015 na vlastný účet obchody za podmienok, ktoré "pre ňu boli nápadne nevýhodné". Obchody boli pre banku stratové a pre klienta, naopak, výrazne ziskové.

 

Obchody sa týkali firemných dlhopisov. J&T Banka či iný subjekt zo skupiny J&T predávali klientovi dlhopisy a ten ich vzápätí, v rovnaký deň, či o deň neskôr, predával banke späť za vyššiu cenu. Klient tak na obchodoch zarobil celkovo 4,45 milióna Kč.

 

Podľa ČNB je tak zrejmé, že obchody boli dopredu dohodnuté. J&T Banka sa bránila tým, že nechcela prísť o významného klienta. Tomu vraj chcela pre ňu nevýhodnými obchodmi kompenzovať predchádzajúce stratové obchody, ktoré banke dával za vinu.

 

ČNB navyše zistila, že J&T Banka nedisponuje záznamami komunikácie s daným klientom, keďže zamestnanci banky s klientom dohovárali obchody na nenahrávaných linkách. Tým banka porušila "povinnosť uchovávať záznamy komunikácie so zákazníkom týkajúce sa poskytnutej investičnej služby".

 

V rámci rozhodnutia zároveň ČNB banke nariadila, aby v budúcnosti zabezpečila, že komunikácia týkajúca sa poskytovaných investičných služieb bude s klientom prebiehať iba prostredníctvom nahrávaných telefónov alebo mobilov.

 

"Banka ku dňu rozhodnutia ČNB výraznú časť opatrení uložených v správnom konaní už implementovala a stanovenú pokutu akceptovala," povedala hovorkyňa banky Monika Veselá.

(1 EUR = 27,021 CZK)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies