ČNB bude v najbližšom čase tolerovať infláciu blízko nuly

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 08:43 • 2 min
ČNB bude v najbližšom čase tolerovať infláciu blízko nuly

PRAHA - Česká národná banka (ČNB) je pripravená v najbližšom období tolerovať mieru inflácie na úrovni okolo nuly, prípadne mierne pod ňou. Banka však bude reagovať na potenciálne sekundárne efekty, ktoré vyplývajú z prudkého poklesu cien ropy. V utorok to vyhlásil guvernér ČNB Miroslav Singer.

slovakia

left justify in out

Zároveň vyhlásil, že banka je pripravená ešte výraznejšie oslabiť českú korunu v prípade, že sa objaví hrozba deflačných tlakov. Od roku 2013 ČNB udržiava českú korunu na úrovni okolo 27 CZK/EUR.

Týmto opatrením sa banka chce vyhnúť hrozbe deflačnej špirály. Česká centrálna banka oddialila očakávané ukončenie režimu intervencií do druhej polovice roku 2016. Klesajúce ceny ropy sa totiž prejavili v nízkych spotrebiteľských cenách.


České spotrebiteľské ceny vo februári oproti januáru posilnili o 0,2 %. Išlo hlavne o výsledok zvýšenia cien v segmente alkoholické nápoje a tabak a v segmente rekreácia a kultúra. Ceny tovarov sa medzimesačne celkovo nezmenili a ceny služieb stúpli o 0,3 %. Medziročný rast českých spotrebiteľských cien bol vo februári rovnako ako počas dvoch predchádzajúcich mesiacov na úrovni 0,1 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies