ČNB bude pokračovať v devízových intervenciách, nezmenia sa ani úrokové sadzby

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 14:49 • 2 min
ČNB bude pokračovať v devízových intervenciách, nezmenia sa ani úrokové sadzby

PRAHA - Banková rada Českej národnej banky (ČNB) dnes na ostro sledovanom zasadnutí rozhodla, že aj naďalej bude pokračovať v režime devízových intervencií s cieľom udržať kurz koruny v blízkosti 27 Kč za euro.

slovakia

left justify in out

Podľa analytikov tak pravdepodobne urobila poslednýkrát. Okrem toho rada rozhodla aj o tom, že úrokové sadzby ponechá na nezmenenej úrovni. "Na budúcom zasadnutí by sme sa podľa nášho odhadu ďalšieho predlžovania už dočkať nemali," povedal pre Novinky ekonóm Komerčnej banky Viktor Zeisel.

 

"Či to už bude pravidelné zasadnutie 4. mája, alebo zvláštne zasadnutie v priebehu apríla. Inflácia sa totiž nachádza vysoko nad 2 % a naša prognóza aj výhľad ČNB ukazujú, že by sa nad inflačným cieľom mala udržiavať aj v nasledujúcom roku a pol," domnieva sa Zeisel.

 

Kurzom koruny minulý týždeň výrazne zamával český prezident Miloš Zeman. Ten svojím výrokom o skorom opustení intervencií prinútil ČNB k ďalším nákupom eur. Mnohí ekonómovia očakávajú ukončenie intervencií v priebehu nasledujúceho mesiaca. "Exit čakáme v apríli," povedal pred časom Novinkám ekonóm Českej sporiteľne David Navrátil.

 

Dáva to zmysel ekonomicky, vzhľadom na výhľad ekonomiky a inflácie, aj finančne, aby ČNB zbytočne ďalej nezvyšovala devízové rezervy. Prípadné ukončenie takzvaného kurzového záväzku ale neznamená definitívny koniec devízových intervencií.

 

Túto právomoc si ČNB ponecháva aj naďalej a mieni zasiahnuť v prípade, že by koruna posilňovala podľa jej názoru príliš výrazne.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona