ČNB bojuje so špekulantmi, v októbri minula na podporu meny vyše 100 mld. Kč

NETKY.SK • 8 December 2016, 08:13 • 2 min
ČNB bojuje so špekulantmi, v októbri minula na podporu meny vyše 100 mld. Kč

PRAHA - Česká národná banka (ČNB) pokračovala v októbri v intervenciách proti posilňujúcej korune, keď na devízovom trhu minula približne 107 miliárd Kč (3,96 miliardy eur) za nákup eur.

slovakia

left justify in out

Je to druhý najvyšší objem za jeden mesiac od začatia intervencií pred tromi rokmi. Vyplýva to z údajov o devízových obchodoch, ktoré ČNB dnes zverejnila.

 

Vyššiu sumu minula ČNB na intervenciách len pri ich začatí v novembri 2013. Vtedy minula viac než 200 miliárd Kč.

Podľa analytikov musela ČNB viac intervenovať pre špekulantov, ktorí nakupujú korunu s očakávaním jej budúceho posilnenia. Tlak na posilnenie koruny k euru, na ktorý musela centrálna banka reagovať, vyvolalo tento týždeň aj neúspešné referendum o zmene ústavy v Taliansku.

 

Banková rada ČNB začiatkom novembra zopakovala, že za pravdepodobný termín ukončenia devízových intervencií považuje polovicu budúceho roka. Banková rada zároveň uviedla, že kurzový záväzok neukončí skôr než v 2. štvrťroku 2017.

 

(1 EUR = 27,036 CZK)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies