Človek v ohrození distribuuje teplé oblečenie pre migrantov na ostrove Lesbos

NETKY.SK • 6 Február 2017, 15:04 • 2 min
Človek v ohrození distribuuje teplé oblečenie pre migrantov na ostrove Lesbos

BRATISLAVA - Teplé oblečenie, vetrovky, termoprádlo či tzv. zimné balíčky s teplými ponožkami, rukavicami a čiapkami. To je časť vecí, ktoré v týchto dňoch distribuuje nezisková organizácia Človek v ohrození utečencom na gréckom ostrove Lesbos.

slovakia

left justify in out

V oboch oficiálnych táboroch, Moria a Kara Tepe, ale aj mimo nich sa totiž stále nachádzajú tisíce ľudí, ktorých životné podmienky sa pretrvávajúcimi mrazmi v Európe výrazne zhoršili. TASR o tom dnes informovala mediálna koordinátorka organizácie Jana Fedáková.

 

Za posledný mesiac došlo najmä v tábore Moria k viacerým úmrtiam. Hoci oficiálne príčiny nie sú známe, mnohé z nich boli zapríčinené práve hypotermiou, teda podchladením, alebo otravou. Mnohí utečenci sa totiž snažia bojovať s chladom inštalovaním plynových vyhrievacích telies "na vlastnú päsť". "Situáciu ešte vždy do veľkej miery ovplyvňuje zimné počasie. Na ostrove už síce nie je sneh, ale počasie je stále chladné a v noci teploty ešte nedávno klesli k nule," približuje situáciu projektová koordinátorka Monika Svetlíková, podľa ktorej nie sú tábory na takéto podmienky prispôsobené, pretože mnohí ľudia stále žijú v stanoch.

 

Oba oficiálne utečenecké tábory sú v súčasnosti naplnené nad svoju kapacitu, čo najmä v Morii prispieva ku kritickej situácii. V januári sa tu nachádzalo okolo 5000 utečencov, ktorí boli okrem zimy frustrovaní aj z dlhého čakania na to, čo s nimi bude a čo ich čaká. "V posledných dňoch rodiny, maloletých bez sprievodu a ďalších zranených previezli do alternatívneho ubytovania na ostrove," hovorí Fedáková, čím sa organizácie snažia eliminovať preplnenie táborov. Náhradné ubytovanie hľadá miestna vláda s ďalšími humanitárnymi organizáciami aj v miestnych hoteloch či na nepoužívanej vojenskej lodi.

 

Nezisková organizácia Človek v ohrození monitoruje situáciu na ostrove Lesbos od februára minulého roka, a to najmä zabezpečovaním bezpečného pristávania člnov na ostrove. Predovšetkým sa odstraňovali záchranné vesty zo skalného pobrežia, ktoré mohli člny s utečencami plaviacimi sa z Turecka do Grécka naviesť priamo na útesy. V súčasnosti prichádza do krajiny v priemere 40 ľudí denne. Organizácia momentálne pôsobí v utečeneckých táboroch v okolí Solúna na severe Grécka. Poskytuje najmä psychosociálnu pomoc a venuje sa možnostiam vzdelávania pre deti a dospelých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies