Človek postrelený vo Fergusone je v kritickom stave

NETKY.SK • 17 August 2014, 14:00 • 2 min
Človek postrelený vo Fergusone je v kritickom stave

FERGUSON - Jeden človek dnes skoro ráno utrpel kritické strelné poranenie a sedem osôb bolo zatknutých, keď sa polícia na predmestí St. Louis v americkom štáte Missouri dostala do potýčok s protestujúcimi po zavedení zákazu vychádzania.

slovakia

left justify in out

Zákaz vyhlásil guvernér štátu Jay Nixon po niekoľkých dňoch nepokojov na predmestí Ferguson, ktoré vyvolalo zastrelenie černošského tínedžera belošským policajtom. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.
      

Davy demonštrantov zostali v uliciach Fergusonu aj po tom, čo zákaz vychádzania vstúpil o polnoci miestneho času (07.00 h SELČ) do platnosti. Policajti použili amplióny, aby varovali protestujúcich a okamžite sa rozišli. Policajti vybavení plynovými maskami a dlhými ochrannými štítmi stáli medzi obrnenými vozidlami alebo na ich vrchu.
      

Guvernér Nixon vyhlásil núdzový stav a päťhodinový zákaz vychádzania po týždni rasovo motivovaných protestov a rabovania, ktoré nasledovali po zastrelení 18-ročného Michaela Browna policajtom z Fergusonu Darrenom Wilsonom (28). Tragédia sa stala 9. augusta na prevažne černošskom predmestí St. Louis, ktorého policajnú silu tvoria väčšinou belosi.
      

Podľa veliteľa polície Rona Johnsona sa človek, postrelený v reštaurácii, nachádza v kritickom stave. Polícia nedokáže identifikovať ranenú obeť, ktorú však podľa slov veliteľa nepostrelili policajti a údajný páchateľ je stále na úteku.
      

Sedem osôb zatkli za to, že sa nerozišli domov, keď začal platiť zákaz vychádzania.
      

Johnson dodal, že polícia musela použiť dymovnice a neskôr aj slzotvorný plyn, keď sa pokúšala dostať k obeti streľby v reštaurácii - nepoužila ich tam teda "v súvislosti so zákazom vychádzania". Obeť streľby odniesli do nemocnice okolostojaci ľudia ešte skôr, ako sa k nej mohla dostať polícia.
      

Veliteľ Johnson tiež uviedol, že niekto strieľal na okoloidúce policajné auto, ale nebol zadržaný. "Som sklamaný správaním z dnešnej noci. Davy z predchádzajúcich dvoch nocí tvorili poslušní občania, ale dnes tieto davy protestovali," vyhlásil Johnson.
      

Polícia použila v noci dymovnice a slzotvorný plyn proti davom, ktoré sa potom zväčša rozpŕchli, pričom niektorí ľudia skandovali "Žiadna spravodlivosť, žiadny zákaz vychádzania, žiadny pokoj". Nálada bola veľmi napätá.
      

"Zákaz vychádzania situáciu len zhorší," povedal 24-ročný protestujúci a dodal, že polícia ich nemôže pozatýkať všetkých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona