Clooneyová vyzvala mjanmarskú líderku, aby prepustila väznených novinárov

NETKY.SK • 29 September 2018, 17:46 • 2 min
Clooneyová vyzvala mjanmarskú líderku, aby prepustila väznených novinárov

NEW YORK - Prominentná britsko-libanonská advokátka zaoberajúca sa ľudskými právami Amal Clooneyová v piatok vyzvala mjanmarskú líderku Aun Schan Su Ťij, aby udelila milosť dvojici novinárov tlačovej agentúry Reuters, ktorí sú uväznení v Mjanmarsku, tvrdiac, že líderka má "kľúče" k ich prepusteniu.

slovakia

left justify in out

Clooneyová to uviedla počas svojho prejavu o slobode tlače na pôde OSN v New Yorku, pričom sa pokúsila prepojiť niekdajší ikonický status Su Ťij ako obhajkyne ľudských práv s výzvou na prepustenie väznených žurnalistov. Ťjo Sou U (28) a Wa Lone (32) boli zatknutí vlani v decembri na predmestí bývalej mjanmarskej metropoly Rangún.

 

Mužov obvinili z porušenia zákonov o štátnom tajomstve počas práce na správe o masakre rohinských moslimov a tento mesiac ich odsúdili na sedem rokov odňatia slobody, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie.

 

Podľa Clooneyovej, ktorú cituje denník The Guardian, ich zatknutím sa mjanmarská vláda pokúsila zabrániť agentúre Reuters v publikovaní správy o protizákonnom zabití desiatich rohinských mužov a chlapcov. Advokátka poznamenala, že Su Ťij kedysi "umožnila mladým ľuďom dúfať v slobodné Mjanmarsko, ktoré rešpektuje právny poriadok".

 

"Vie, že masová vražda nie je štátnym tajomstvom, a keď o tom novinár napíše, ešte neznamená, že je špiónom. Kedysi hlásala, že už aj jediný politický väzeň je neakceptovateľný, a tak dúfame, že zasiahne a pokúsi sa napraviť nespravodlivosť spojenú s týmto prípadom," povedala Clooneyová na adresu mjanmarskej líderky.

 

Približne 700.000 rohinských moslimov utieklo do susedného Bangladéša na pozadí brutálnej vojenskej kampane v prevažne budhistickom Mjanmarsku. Tamojšia armáda čelí obvineniam z hromadného znásilňovania, vrážd a vypálenia tisícov obydlí po útoku rohinských militantov na bezpečnostné základne v auguste 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona