Clintonovej tím hovorí o víťazstve v Iowe, aj keď výsledky sú veľmi tesné

NETKY.SK • 2 Február 2016, 12:47 • 2 min
Clintonovej tím hovorí o víťazstve v Iowe, aj keď výsledky sú veľmi tesné

DES MOINES - Volebný tím bývalej šéfky americkej diplomacie Hillary Clintonovej označil jej výsledky na pondelňajších volebných zhromaždeniach v štáte Iowa za prvé víťazstvo v súboji o nomináciu Demokratickej strany v prezidentských voľbách, aj keď ju od súpera, senátora Bernieho Sandersa, delilo len niekoľko sto hlasov.

slovakia

left justify in out

Na tesný súboj poukazuje i to, že na niektorých zhromaždeniach museli rozhodovať aj hodením mincou.

 

Noviny Des Moines Register informovali, že demokrati si hodili mincou v najmenej šiestich okrskoch, aby určili, komu z kandidátov prisúdia dodatočného delegáta - a v piatich prípadoch pripadol Clintonovej. Ide o zriedkavo využívanú možnosť, ktorú stranícke predpisy povoľujú v prípade, ak je podpora kandidátov rovnaká, avšak príslušný okrsok rozhoduje o nepárnom počte delegátov, vysvetľuje agentúra AP.

 

Clintonovej hovorca Brian Fallon novinárom povedal, že "pevne veríme, že sme dnes večer zvíťazili". Podľa neho totiž Clintonová získala najmenej 22 a Sanders najmenej 21 delegátov národného nominačného zjazdu demokratov. O jednom delegátovi sa ešte nerozhodlo.

 

V Iowe v pondelok odštartoval maratón primárok (primaries) a volebných zhromaždení (caucuses) demokratov i republikánov, ktoré sa postupne uskutočnia vo všetkých štátoch USA. Vzídu z nich nominanti oboch hlavných strán, ktorí sa vo voľbách 8. novembra stretnú v súboji o post prezidenta Spojených štátov. Novozvolený prezident vystrieda v Bielom dome v januári 2017 demokrata Baracka Obamu.

 

Účastníci volebných zhromaždení demokratov v 1681 volebných obvodoch v Iowe rozhodovali o delegátoch na okresné volebné zhromaždenia. Tých bude 99 a ich účastníci neskôr v priebehu roka zvolia delegátov na štátne zhromaždenie, ktoré rozhodne o delegátoch na národný nominačný zjazd strany (25. júla). Kandidáti získavajú pomerný počet delegátov podľa počtu hlasov.

 

"Dnešné výsledky sú najtesnejšie v histórii volebných zhromaždení demokratov v Iowe," vyhlásil predseda Demokratickej strany v Iowe Andy McGuire. "O konečných výsledkoch z posledného obvodu budeme informovať, keď ich potvrdíme."

 

Volebné zhromaždenia organizovali v pondelok v štáte Iowa aj republikáni, pri ktorých je situácia jasnejšia. Víťazom sa stal Ted Cruz (28 percent hlasov), ktorý porazil kontroverzného realitného magnáta Donalda Trumpa (24 percent). Na treťom mieste skončil senátor Marco Rubio (23 percent).

 

Uchádzači o nomináciu Republikánskej strany získajú v Iowe určitý počet delegátov celoamerického nominačného zjazdu strany (18. júla) podľa celkového počtu hlasov získaných na zhromaždeniach v štáte. Cruz tak získal osem delegátov, Trump a Rubio si ich zabezpečili po sedem, troch má Ben Carson a po jednom delegátovi získali Rand Paul a Jeb Bush. O troch delegátoch sa ešte nerozhodlo.

 

Kandidáti musia do júlových národných zjazdov strán získať celkovo najmenej 1237 delegátov v republikánskom, respektíve 2382 delegátov v demokratickom tábore, aby si zabezpečili nomináciu v prezidentských voľbách.

 

V Iowe sa síce rozhoduje "len" o 30 delegátoch republikánskeho a 44 delegátoch demokratického zjazdu, tamojšie výsledky však majú veľký význam ako prvá skúška popularity kandidátov a ich schopnosti mobilizovať voličov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies