Clintonová zdôraznila potrebu dialógu a politického riešenia v Bahrajne

NETKY.SK • 16 Marec 2011, 08:04 • 2 min
Clintonová zdôraznila potrebu dialógu a politického riešenia v Bahrajne

Clintonová zdôraznila potrebu dialógu a politického riešenia v Bahrajne

slovakia

left justify in out

img

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dnes nabádala Saudskú Arábiu, aby podporovala pokojný reformný proces v Bahrajne.
      Clintonová v rozhovore so saudskoarabským ministrom zahraničných vecí - princom Saúdom al-Fajsalom - zdôraznila potrebu podpory dialógu medzi sunnitskou monarchiou a šiitmi vedenou opozíciou v Bahrajne. V USA narastajú obavy z náboženského násilia v Bahrajne.
      Viac ako 1000 vojakov Saudskej Arábie vstúpilo v pondelok do Bahrajnu. USA vyjadrili obavy z ich rozmiestnenia, ale Clintonová povedala, že vláda v Bahrajne má právo požiadať o pomoc pre udržanie poriadku.
      Pri návšteve v egyptskej Káhire však šéfka americkej diplomacie vyjadrila obavy zo zhoršenia situácie v Bahrajne, nakoľko prichádzajú správy o provokáciách a náboženskom násilí. Pripomenula, že treba urobiť kroky k vyjednávaniu, smerujúcemu k "politickému riešeniu".
      Egypt dnes vyzval demonštrantov v Bahrajne, aby protestovali pokojne a nasledovali príklad egyptských aktivistov, ktorí na námestí Tahrír prinútili Husního Mubaraka na odchod.
      Egyptský minister zahraničných vecí Nabíl Arabí zdôraznil, že Bahrajn je spriatelenou krajinou a Egypt "úplne podporuje" požiadavky ktoréhokoľvek národa, požadujúceho viac slobody.
      Arabí na spoločnej tlačovej konferencii s Clintonovou ďalej povedal, že vyzývajú všetkých, aby to urobili rovnako bez násilia ako mladí ľudia na káhirskom námestí Tahrír.

Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies