Clintonová vyzvala voličov v 6 štátoch USA, aby dnes hlasovali v primárkach

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 09:32 • 2 min
Clintonová vyzvala voličov v 6 štátoch USA, aby dnes hlasovali v primárkach

WASHINGTON - Hillary Clintonová vyzvala voličov v šiestich amerických štátoch, v ktorých sa dnes konajú primárky Demokratickej strany, aby išli hlasovať aj napriek správam, že už si zabezpečila dostatok delegátov potrebných na získanie prezidentskej nominácie strany.

slovakia

left justify in out

Clintonová uviedla, že je polichotená výsledkami výpočtov tlačovej agentúry AP. Tá v noci nadnes oznámila, že bývalá ministerka zahraničných vecí, senátorka za štát New York a niekdajšia prvá dáma získala podľa AP podporu 2383 delegátov nominačného zjazdu demokratov.

 

"Lichotí nám to, @AP, ale musíme vyhrať primárky," uviedla Clintonová na Twitteri, vyzývajúc ľudí v New Jersey, Kalifornii, Montane, Severnej a Južnej Dakote a Novom Mexiku, aby dnes išli hlasovať. "Dokončime tieto primárky rozhodne - a zamierme spoločne k všeobecným voľbám," vyhlásila.

 

Na mítingu v Kalifornii povedala svojim podporovateľom, že jej kampaň dospela "na pokraj historického okamihu". Poznamenala však, že má ešte stále protikandidáta - senátora Bernieho Sandersa, ktorý tvrdo bojuje o hlasy v záverečných primárkach, osobitne v Kalifornii, kde ide o veľmi veľký počet delegátov.

 

Sandersov hovorca Michael Briggs namietal voči výpočtom agentúry AP s tým, že ide o "úsudok urobený v chvate". Povedal, že médiá ignorovali pokyn Národného výboru demokratov, aby nezratúvali hlasy superdelegátov, skôr ako budú na zjazde strany v lete hlasovať.

 

"Ministerka Clintonová nemá a nebude mať požadovaný počet zaviazaných delegátov, aby si zaistila nomináciu," uviedol Briggs vo vyhlásení. Superdelegáti budú hlasovať až 25. júla a Briggs povedal, že stále ešte môžu zmeniť názor za koho.

 

Ak by Sanders zvíťazil v dnešných primárkach v Kalifornii, jeho stratégiou je presvedčiť superdelegátov, že práve on je tou najlepšou voľbou demokrata, ktorý bude v boji o prezidentskú funkciu čeliť predpokladanému republikánskemu kandidátovi Donaldovi Trumpovi.

 

Zabrániť Clintonovej, aby kandidovala v novembrových prezidentských voľbách, by však mohol už iba názorový obrat stoviek straníckych funkcionárov, ktorí budú na zjazde strany vo Philadelphii hlasovať ako superdelegáti.

 

Očakáva sa, že bývalá prvá dáma bude mať nomináciu istú dnes po oznámení výsledkov primárok v New Jersey, kde sa hlasovanie začne ako prvé o 06.00 h miestneho času (12.00 h SELČ). Podľa prieskumov má Clintonová v tomto štáte, kde ide o 142 delegátov, v priemere 20-percentný náskok.

 

V Kalifornii, kde sa hlasuje o 546 delegátov, je súboj tesnejší. Podľa nedávnych prieskumov tam má Clintonová v priemere iba dvojpercentný náskok. Sanders však stále dúfa vo svoje víťazstvo.

 

Hlasovať sa bude aj v centrálnych štátoch Severná Dakota, Južná Dakota a Montana a v štáte Nové Mexiko na juhozápade USA.

 

Republikáni dnes majú primárky v piatich štátoch - New Jersey, Južná Dakota, Montana, Nové Mexiko a Kalifornia. Trump, ktorý už má od minulého mesiaca potrebný počet delegátov, aby bol na sneme nominovaný za republikánskeho prezidentského kandidáta, bude v dnešných primárkach iba zbierať ďalšie hlasy.

 

Po dnešnom hlasovaní už budú nasledovať len jediné primárky, a to demokratov vo Washingtone D.C., ktoré sa uskutočnia 14. júna.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies