Clintonová vraj vyhrala pred voľbami viac prieskumov než Obama

NETKY.SK • 7 November 2016, 07:20 • 2 min
Clintonová vraj vyhrala pred voľbami viac prieskumov než Obama

WASHINGTON - Hillary Clintonová viedla vo väčšom počte prieskumov, realizovaných v posledných dvoch mesiacoch pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch, než Barack Obama v rokoch 2008 a 2012. V dnešnej analýze to konštatujú internetové noviny The Huffington Post.

slovakia

left justify in out

Kandidátka Demokratickej strany viedla nad nominantom Republikánskej strany Donaldom Trumpom v 93 percentách všetkých prieskumov uskutočnených počas dvoch mesiacov pred voľbami 8. novembra. Trump získal väčšiu podporu než Clintonová iba v troch percentách z nich, ďalšie tri percentá prieskumov ukázali nerozhodný stav.

 

Z celkového pohľadu sa tak podľa Huffington Post môže Clintonová s väčšou istotou považovať za líderku predvolebnej kampane, než tomu bolo v prípade Obamu v rokoch 2008 a 2012. Obama v roku 2008 viedol nad senátorom Johnom McCainom v 83 percentách prieskumov. V roku 2012 bol jeho náskok oproti Mittovi Romneymu ešte menší, a síce 62 percent prieskumov pre Obamu k 26 percentám pre Romneyho.

 

V anketách uskutočnených týždeň pred volebným dňom vyhrala Clintonová 87 percent všetkých prieskumov, v ktorých mali respondenti možnosť rozhodovať medzi dvoma hlavnými kandidátmi. V prípade, že agentúry ponúkli opýtaným štyroch kandidátov, Clintonová vyhrala 82 percent z nich. Noviny Huffington Post upozornili, že Trump viedol v nula percentách týchto prieskumov.

 

Na porovnanie: Obama v roku 2008 viedol v 100 percentách prieskumov realizovaných v tom istom období a v roku 2012 vyšiel ako víťaz v 69 percentách prieskumov zverejňovaných týždeň pred voľbami.

 

Volebná prognóza Huffington Post, ktorá posudzuje ankety vo všetkých amerických štátoch, hovorí, že pravdepodobnosť Clintonovej víťazstva v amerických prezidentských voľbách 2016 je viac než 98 percentná (98,3 percenta), pričom pravdepodobnosť úspechu Trumpa je na úrovni 1,4 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies