Clintonová: Smrťou Holbrooka stratili USA jedného z najurputnejších bojovníkov

NETKY.SK • 14 December 2010, 08:17 • 2 min
Clintonová: Smrťou Holbrooka stratili USA jedného z najurputnejších bojovníkov

Clintonová: Smrťou Holbrooka stratili USA jedného z najurputnejších bojovníkov

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty stratili smrťou veterána americkej diplomacie Richarda Holbrooka jedného zo svojich "najurputnejších bojovníkov". Uviedla to dnes americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.
Holbrooke zomrel v pondelok vo Washingtone vo veku 69 rokov. Po sobotňajšej operácii aorty sa nachádzal v kritickom stave.
"Amerika dnes stratila jedného zo svojich najurputnejších bojovníkov a najoddanejších štátnych zamestnancov," povedala Clintonová.
Diplomat skolaboval v piatok dopoludnia počas stretnutia s americkou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou v sídle Štátneho departmentu vo Washingtone. Odtiaľ ho previezli do neďalekej univerzitnej nemocnice Georgea Washingtona. Lekári v sobotu ráno dokončili vyše 20-hodinový chirurgický zákrok na jeho aorte. V nedeľu podstúpil druhú operáciu.
Holbrooke od roku 2009 pôsobil ako osobitný vyslanec amerického prezidenta Baracka Obamu pre Afganistan a Pakistan. Najviac sa však preslávil ako architekt Daytonských mierových dohôd z roku 1995, ktoré ukončili vojnu v Bosne.
Predtým slúžil ako americký veľvyslanec pri OSN a v Nemecku a dvakrát bol námestníkom ministerky zahraničných vecí. Pre svoj rozhodný a energický štýl si Holbrooke vyslúžil prezývku "Buldozér" alebo "Zúriaci býk".

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona