Clintonová sa v Paríži zúčastní na medzinárodnej konferencii o Líbyi

NETKY.SK • 30 August 2011, 13:14 • 2 min
Clintonová sa v Paríži zúčastní na medzinárodnej konferencii o Líbyi

Clintonová sa v Paríži zúčastní na medzinárodnej konferencii o Líbyi

slovakia

left justify in out

img

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová preruší letnú dovolenku, aby sa v Paríži mohla zúčastniť na štvrtkovej medzinárodnej konferencii o Líbyi.
      Účastníci stretnutia -  predstavitelia krajín, ktoré podporovali vojenskú akciu NATO proti režimu Muammara Kaddáfího - budú hovoriť o tom, ako pomôcť líbyjskej opozícii po tom, čo obsadila hlavné mesto Tripolis.
      Pôjde o piate stretnutie kontaktnej skupiny pre Líbyu od začiatku povstania z januára tohto roku a prvé po tom, čo povstalci minulý týždeň prevzali kontrolu nad Tripolisom.
      Hlavnou témou rokovaní budú spôsoby, ako pre povstaleckú vládu uvoľniť miliardy eur zo zmrazených vkladov Kaddáfího vlády.
      Clintonová bude z predstaviteľmi líbyjskej Prechodnej národnej rady (TNC) podľa očakávaní hovoriť aj o Abdalovi Bássatovi Muhammadovi Alím al-Migrahím, jediným usvedčeným páchateľom bombového útoku na americké lietadlo, ktoré sa v roku 1988 zrútilo na škótsku dedinu Lockerbie.
      Škótska vláda Migrahíma z väzenia prepustila v roku 2009 po tom, čo mu lekári zistili rakovinu a dávali mu pár mesiacov života. Migrahím podľa príbuzných upadol do kómy a je "na prahu smrti".
      Administratíva Baracka Obamu v pondelok požiadala líbyjskú opozíciu, aby zvážila jeho prípadné vydanie do USA. TNC povedala, že záležitosť preskúma po tom, čo skonsoliduje kontrolu nad krajinou a vytvorí plne funkčnú vládu, uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová.
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona