Clintonová pricestovala do ČR, hovoriť bude o energetickej politike

NETKY.SK • 3 December 2012, 08:02 • 2 min
Clintonová pricestovala do ČR, hovoriť bude o energetickej politike

Clintonová pricestovala do ČR, hovoriť bude o energetickej politike - Politika Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová pricestovala dnes ráno do Českej republiky na rozhovory o energetickej politike. Ide o jej prvú zastávku na ceste do Eu

slovakia

left justify in out

imgAmerická ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová pricestovala dnes ráno do Českej republiky na rozhovory o energetickej politike. Ide o jej prvú zastávku na ceste do Európy. K hlavným bodom jej programu patria tiež obrana Turecka a vzťahy USA s Pakistanom, informovala agentúra AP.

Clintonová sa dopoludnia stretne s českým premiérom Petrom Nečasom a ministrom zahraničných vecí Karlom Schwarzenbergom. Podľa amerických predstaviteľov, ktorí s ňou cestujú, bude presviedčať českých lídrov o výhodách výberu americkej firmy Westinghouse namiesto jej ruského konkurenta vo veľkom tendri na rozšírenie jadrovej elektrárne Temelín: okrem tisícov pracovných miest v USA by projekt za desať miliárd dolárov pomohol znížiť závislosť Česka na energetických surovinách z Ruska, uviedla agentúra Reuters.

Energetická bezpečnosť bude témou Clintonovej aj na rozhovoroch s predstaviteľmi EÚ v Bruseli v stredu, kde sa zúčastní na zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín NATO. O znepokojení Rakúska a Nemecka ohľadom českých plánov v jadrovej energetike sa bude venovať na spoločnej schôdzke s rezortnými partnermi z týchto dvoch krajín, ako aj Ruska.

Ministri NATO budú na dvojdňových rokovaniach hovoriť o žiadosti Turecka o umiestnenie rakiet Patriot na tureckom území v súvislosti s konfliktom v susednej Sýrii. Damask podľa predpokladov disponuje niekoľkými stovkami striel zem-zem schopných niesť chemické hlavice, čo mimoriadne znepokojuje Turecko, člena NATO, ktorý sa obáva prenesenia násilností na svoje územie.

Clintonová sa tiež stretne so šéfkou pakistanskej diplomacie Hinou Rabbáníovou Charovou.

Cestu do Európy ukončí v piatok návštevami Írska a Severného Írska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies