Clintonová preposiela úradné maily aj svojej dcére

NETKY.SK • 5 November 2016, 07:00 • 2 min
Clintonová preposiela úradné maily aj svojej dcére

WASHINGTON - Kandidátka Demokratickej strany vo voľbách prezidenta USA Hillary Clintonová v roku 2009, keď bola ministerkou zahraničných vecí, preposlala svojej dcére Chelsei e-mail obsahujúci informáciu získanú od zamestnancov Bieleho domu.

slovakia

left justify in out

Tento e-mail bol medzi tými, ktoré v piatok zverejnil americký rezort diplomacie v rámci plnenia príslušného súdneho nariadenia.

 

E-mail datovaný 19. decembrom 2009 Clintonová dostala od zástupcu prezidentského poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Fromana cez zamestnanca svojho aparátu Jacoba Sullivana. Svedčia o tom ich e-mailové adresy v príslušných kolónkach.

 

Clintonová mail preposlala svojej dcére s poznámku: "Pozri si to". Ako prijímateľ je v príslušnej kolónke uvedené meno Diane Reynoldsová, ktoré Chelsea Clintonová používala pri komunikácii so zamestnancami ministerstva zahraničných vecí.

 

Obsah e-mailu nie je známy, pretože bol pred zverejnením začiernený. Je na ňom však poznámka, že stupeň tajné mu bol pridelený až 30. októbra 2015. Vzhľadom na profesionálne aktivity osôb v reťazci, ktorým e-mail prešiel, a jeho načasovanie by sa text podľa analytikov mohol týkať priebehu kodanskej klimatickej konferencie.

 

Denník New York Times na svojej webovej stránke poukázal na to, že obsah e-mailu nebol síce v danom období utajenou informáciou, ale takéto zdieľanie medzi vysokopostavenými štátnymi úradníkmi a ľuďmi mimo vlády, aj keď ide o blízkych príbuzných, je veľmi neobvyklé.

 

Medzi v piatok zverejnenými 74 e-mailmi, ktoré boli uložené na Clinonovej súkromnom servere, boli aj dva s rovnakým stupňom utajenia. Týkali sa Spojených arabských emirátov a Afganistanu.

 

Nové Clinonovej e-maily boli objavené v rámci samostatného vyšetrovania bývalého demokratického kongresmana Anthonyho Weinera, odlúčeného manžela Clintonovej asistentky Humy Abedinovej.

 

Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) sa o Weinera zaujíma v súvislosti s jeho sexuálne ladenými SMS správami adresovanými okrem iných osôb aj 15-ročnému dievčaťu.

 

Predchádzajúce prešetrovanie tejto kauzy sa skončilo v lete. FBI a ministerstvo spravodlivosti vtedy oznámili, že nebudú Clintonovú brať na zodpovednosť za používanie súkromného servera na služobné účely.

 

Clintonovej súper vo voľbách, republikánsky kandidát Donald Trump, e-mailový škandál s obľubou využíva vo svojej kampani na útoky proti svojej rivalke.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies