Clintonová: Povstanie v Iraku je dôsledkom politiky Obamu

NETKY.SK • 11 August 2014, 17:28 • 2 min
Clintonová: Povstanie v Iraku je dôsledkom politiky Obamu

WASHINGTON - Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová označila vzostup irackých povstalcov za dôsledok zlyhania americkej zahraničnej politiky v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Podľa bývalej šéfky diplomacie v administratíve prezidenta Baracka Obamu nemali USA zostať bokom a mali vyzbrojiť opozíciu voči režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, čím by sa podľa nej zabránilo sformovaniu extrémistických síl v regióne. V nedeľu zverejnené vyjadrenia pravdepodobnej uchádzačky o prezidentský post vo voľbách o dva roky sú označované za snahu vymedziť sa voči Obamovi, ktorého zahraničnú politiku opoziční republikáni tvrdo kritizujú.

 

"Jedným z dôvodov mojich obáv z aktuálneho diania na Blízkom východe je sila džihádistických skupín, ktoré môžu zasiahnuť Európu a Spojené štáty. Džihádisti kontrolujú vládne územia, no nikdy tam nezostanú. Chcú postupovať ďalej. Dôvodom ich existencie je byť proti Západu, proti križiakom," povedala pre americký mesačník Atlantic Clintonová, ktorá v roku 2008 po tvrdom boji nakoniec prehrala súboj s Obamom o prezidentskú nomináciu. 

 

Sunnitskí radikáli z organizácie Islamský štát na severe Iraku v júni povstali voči vláde v Bagdade a dnes ovládajú veľkej časti severozápadného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta krajiny Mósul, ktorú spojil s priľahlým územím Sýrie do spoločného "kalifátu". USA koncom minulého týždňa zareagovali leteckými útokmi na ich pozície a zhadzovaním humanitárnej pomoci pre utekajúce menšiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies