Clintonová podporila ženy bojujúce proti zákazu šoférovania v Saudskej Arábii

NETKY.SK • 22 Jún 2011, 08:38 • 2 min
Clintonová podporila ženy bojujúce proti zákazu šoférovania v Saudskej Arábii

Clintonová podporila ženy bojujúce proti zákazu šoférovania v Saudskej Arábii

slovakia

left justify in out

img

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová vyzdvihla dnes "odvážne" saudskoarabské ženy žiadajúce právo šoférovať. V snahe vyhnúť sa otvorenému sporu s blízkym spojencom USA však zdôraznila, že ide o vnútornú záležitosť, ktorú musí vyriešiť spoločnosť v samotnej Saudskej Arábii.
      Zákaz šoférovania žien v Saudskej Arábii v minulých týždňoch verejne napadli aktivistky, ktoré riskovali zatknutie a sadli si za volant. Clintonová sa ako zástankyňa práv žien dostala pod rastúci tlak, aby zaujala stanovisko k záležitosti.
      "To, čo tieto ženy robia, je odvážne a to, o čo požadujú, je správne, avšak toto úsilie patrí im. Zapôsobilo to na mňa a podporujem ich," povedala dnes Clintonová.
      Jej starostlivo formulované vyjadrenie je zrejme snahou vyvážiť vlastné presvedčenie a potrebu udržať dobré vzťahy s Rijádom v čase veľkých politických zmien na Blízkom východe i obáv o dodávky ropy, konštatovala tlačová agentúra Reuters.
      Ministerstvo zahraničných vecí USA predtým uviedlo, že Clintonová sa angažuje v "tichej diplomacii" v otázke zákazu šoférovania. "Ministerka Clintonová: práve teraz nepotrebujeme tichú diplomaciu. Potrebujeme, aby ste osobne urobili dôrazné, jednoduché a verejné vyhlásenie na podporu nášho práva šoférovať," reagovala skupina saudskoarabských aktivistiek.
      Saudská Arábia - dôležitý spojenec a dodávateľ ropy USA - je absolútnou monarchiou, v ktorej uplatňujú prísnu formu sunnitského islamu. V uliciach hliadkuje náboženská polícia, aby zaistila oddelenie mužov a žien na verejnosti. Okrem zákazu šoférovania musia mať ženy v krajine súhlas muža, keď chcú odísť z krajiny, pracovať či podstúpiť určité operácie.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies