Clintonová opäť obvinila Trumpa, že protimoslimskou rétorikou pomáha IS

NETKY.SK • 21 September 2016, 07:53 • 2 min
Clintonová opäť obvinila Trumpa, že protimoslimskou rétorikou pomáha IS

WASHINGTON - Nominantka Demokratickej strany USA na prezidentský úrad Hillary Clintonová obviňuje svojho republikánskeho súpera Donalda Trumpa, že poskytuje podporu islamským teroristom v podobe protimoslimskej rétoriky, ktorá podľa nej pomáha Islamskému štátu (IS) a iným militantným skupinám pri verbovaní nových bojovníkov. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Clintonová sa tak podľa nej vyjadrila v čase, keď Trump hovoril v pondelok na Floride pred svojimi priaznivcami o násilných incidentoch z uplynulého víkendu - výbuchoch náloží v New Yorku a New Jersey a útoku nožom v nákupnom stredisku v Minnesote.

 

Republikánsky prezidentský nominant sa na mítingu pozastavoval nad tým, že 28-ročnému Američanovi afganského pôvodu, ktorého zatkli v súvislosti s uvedenými explóziami, pričom utrpel zranenia pri prestrelke s policajtmi, bude poskytnutá kvalitná zdravotná starostlivosť a právne zastúpenie. Vyslovil sa pritom za to, aby americké orgány od neho získali informácie "akýmikoľvek dostupnými zákonnými metódami". Prítomní Trumpovi podporovatelia však vyzývali na jeho "obesenie".

 

"Musíme týchto ľudí spravodlivo a veľmi neľútostne potrestať. Toto sú nepriatelia, bojovníci a my musíme byť tvrdí a rázni," povedal Trump. V pondelok tiež zopakoval výzvu na sprísnenie bezpečnostných opatrení v USA vrátane tzv. profilovania cudzincov, ktorí by mohli mať spojenie s terorizmom alebo určitými blízkovýchodnými krajinami.

 

Clintonová už začiatkom septembra v rozhovore pre izraelskú televíziu povedala, že IS by privítal zvolenie Trumpa za prezidenta USA, keďže kritické vyjadrenia tohto politika o moslimoch nahrávajú do rúk extrémistom. Po najnovšom vyjadrení o jeho "napomáhaní" džihádistom Trumpova kampaň reagovala, že ide o obviňovanie z vlastizrady, čo je zachádzaním za hranice prijateľného predvolebného súboja a snahou odvrátiť pozornosť od vlastných zlyhaní.

 

Podľa AP však podobný výrok zaznel aj z úst Trumpa, podľa ktorého teroristi naopak "veľmi chcú, aby bola prezidentkou" USA Clintonová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies