Clintonová musí písomne odpovedať na otázky v kauze použitia e-mailov

NETKY.SK • 20 August 2016, 06:35 • 2 min
Clintonová musí písomne odpovedať na otázky v kauze použitia e-mailov

WASHINGTON - Americký federálny sudca nariadil v piatok demokratickej prezidentskej kandidátke Hillary Clintonovej, aby písomne zodpovedala otázky americkej konzervatívnej skupiny na ochranu verejných záujmov Judical Watch ohľadne používania súkromného e-mailového účtu v čase pôsobenia vo funkcii ministerky zahraničných vecí Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Piatkové rozhodnutie sudcu okresného súdu Emmeta G. Sullivana vo Washingtone je súčasťou dlhodobého súdneho ťaženia iniciovaného skupinou Judical Watch, napísala v noci nadnes agentúra AP. Dodala, že verdikt je však pre navrhovateľov iba polovičným víťazstvom. Skupina Judical Watch totiž žiadala, aby mohli Clintonovú v kauze e-mailov vypočuť osobne a pod prísahou.

 

Republikáni sa spolu s ďalšími organizáciami vrátane agentúry AP pokúšajú udržať vyšetrovanie záležitosti okolo Clintonovej e-mailov na žive po tom, ako FBI v júli definitívne uzavrela oficiálne vládne vyšetrovanie a to bez odporúčania na vznesenie trestného obvinenia.

 

Americká ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová začiatkom júla oznámila, že sa vyšetrovanie kauzy e-mailov prezidentskej kandidátky Clintonovej uzatvorí bez toho, aby na ňu bola podaná akákoľvek žaloba. Vzniesť obvinenia z trestného činu voči Clintonovej neodporučil riaditeľ FBI James Comey.

 

Aféra s používaním Clintonovej súkromného e-mailového konta na služobné účely, známa aj ako EmailGate, vypukla koncom roku 2014. Ukázalo sa, že v časoch, keď Clintonová pôsobila ako ministerka zahraničných vecí USA, používala na pracovnú komunikáciu súkromný e-mail, aj keď mala k dispozícii aj e-mail na zabezpečenom vládnom servere.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona