Clintonová: Kandidatúra so Sandersom po boku bude oveľa príjemnejšia

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 07:21 • 2 min
Clintonová: Kandidatúra so Sandersom po boku bude oveľa príjemnejšia

PORTSMOUTH - Blížiace sa prezidentské voľby v USA budú pre uchádzačku Demokratickej strany Hillary Clintonovú oveľa príjemnejšou záležitosťou po tom, ako sa na jej stranu pridal doterajší vnútrostranícky súper Bernie Sanders.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP sa tak bývalá ministerka zahraničných vecí a prvá dáma USA vyjadrila dnes pri spoločnom vystúpení so Sandersom v meste Portsmouth na území štátu New Hampshire, kde tento senátor za štát Vermont po dlhšom váhaní prvýkrát verejne podporil jej kandidatúru. Clintonová povedala, že má radosť z možnosti spolupracovať s niekým, kto dodával energiu procesu primárnych volieb. Vyzdvihla pritom bojovnosť Sandersa v liberálnych témach.


"Jeho povesť zanieteného obhajcu z neho neurobila vždy najobľúbenejšiu osobu vo Washingtone, ale to je vo všeobecnosti znamením, že robíte niečo správne," vyhlásila Clintonová v Portsmouthe, kde vystúpila spolu so Sandersom pred tisícmi jasajúcich priaznivcov.


"Nie je žiadne tajomstvo, že Hillary Clintonová a ja sa vo viacerých veciach nezhodneme, a práve o tom bola táto kampaň... Táto kampaň však v skutočnosti nie je o Hillary Clintonovej, Donaldovi Trumpovi, Berniem Sandersovi alebo akomkoľvek inom kandidátovi, ktorý sa uchádza o post prezidenta. Táto kampaň je o potrebách Američanov a zameraní sa na veľmi vážne krízy, ktorým čelíme," vyjadril sa Sanders.


Clintonová na mítingu v Portsmouthe s úsmevom objala Sandersa a následne zdvihli spoločne ruky ako tradičné gesto jednoty. Zopakovala tiež slogan svojej kampane, keď povedala prítomným priaznivcom, že "spolu sú silnejšími".


Aktuálne prieskumy podľa AP naznačujú, že 85 percent doterajších priaznivcov Sandersa teraz plánuje podporovať Clintonovú. Nominačný zjazd Demokratickej strany, na ktorom ju delegáti potvrdia ako stranícku kandidátku, sa uskutoční 25.-28. júla vo Filadelfii.


Prevaha delegátov v prospech Clintonovej, ktorí boli zvolení v straníckych primárkach, je známa už niekoľko týždňov a demokrati dávali najavo, že Sanders by mal z nominačného súboja odstúpiť a pridať sa na stranu doterajšej súperky. Podporovateľov Sandersa sa medzitým snaží osloviť svojou kampaňou Trump, ktorý je predpokladaným nominantom Republikánskej strany.

 

Sanders, označujúci samého seba za demokratického socialistu, zablahoželal Clintonovej k získaniu potrebného počtu delegátov na stranícky nominačný zjazd a prisľúbil, že urobí všetko, čo bude môcť, aby jej pomohol poraziť vo voľbách Trumpa. Povedal, že práve Clintonová je ako budúca prezidentka schopná zamerať sa na problémy, ako sú rozdiely v príjmoch, klimatická zmena či zadlžovanie študentov.


Podľa Sandersa by Trump ako prezident nezvýšil minimálnu mzdu a vymenoval by sudcov Najvyššieho súdu, ktorí by ohrozovali občianske slobody a rovnosť práv.


Trumpova kampaň na dnešný krok Sandersa zareagovala vyjadrením, podľa ktorého sa tento demokratický politik "oficiálne stal súčasťou zmanipulovaného systému".


Sanders už dávnejšie pripustil, že bude v novembri hlasovať za Clintonovú, z nominačného súboja sa však zatiaľ nechcel stiahnuť. Svojim prívržencom tiež povedal, že s Clintonovou bude spolupracovať pri transformácii Demokratickej strany, aby dokázala zabrániť víťazstvu Trumpa.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona