Clintonová by bola podľa analytikov menším zlom pre americkú ekonomiku

NETKY.SK • 9 November 2016, 12:17 • 2 min
Clintonová by bola podľa analytikov menším zlom pre americkú ekonomiku

BRATISLAVA - Menším zlom pre americkú ekonomiku by bolo víťazstvo demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej. Myslia si to analytici. Podľa nich mal však aj program Donalda Trumpa niektoré pozitívne body. Nový prezident je však nevyspytateľný, a preto je podľa nich ťažké vopred odhadnúť, aké opatrenia Trumpovo zvolenie prinesie.

slovakia

left justify in out

Podľa analytika X-Trade Brokers Kamila Borosa by bolo víťazstvo Clintonovej pre ekonomiku lepšie ani tak nie z hľadiska ekonomického programu, ale preto, že Kongres by bol republikánsky. "Clintonovej by toho veľa neprešlo. To isté sa stalo Barackovi Obamovi, keď republikáni v roku 2010 prebrali Snemovňu reprezentantov," upozornil Boros. Podľa jeho slov tak odvtedy žiadne významnejšie ekonomické opatrenie neprešlo, a aj vďaka tomu klesol od roku 2010 deficit z dvojciferných úrovní až k súčasným trom percentám a bez akýchkoľvek balíčkov klesla miera nezamestnanosti k piatim percentám. "Demokratický prezident a republikánsky Kongres by bol podľa nás zárukou kontinuity ekonomickej politiky od roku 2010, ktorá prebiehala v duchu, kto nič nerobí, ten nič nepokazí," tvrdí Boros.

 

Podľa analytikov bude preto rozhodujúce, ktoré predvolebné sľuby sa naplnia. "Dá sa očakávať, že niektoré radikálne body programu Trumpa budú nakoniec oslabené," myslí si analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Podľa neho by však prípadné víťazstvo Clintonovej pre ekonomiku nebolo o nič lepšie ako to Trumpovo. "Napríklad, v oblasti daní môžeme hodnotiť lepšie Trumpov program. Na druhej strane je ale proti obchodným dohodám a asi bude tlačiť ekonomiku k väčšej uzavretosti, čo možno niekoľkým firmám krátkodobo pomôže, z dlhodobého hľadiska je to však horšia politika," hodnotí Vlk.

 

Podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa by bola Hillary Clintonová menším zlom. "Ak však Trump upustí od najkontroverznejších bodov svojho programu, najmä na poli zahraničnej politiky, obchodných dohôd a snáh o protekcionizmus v zahraničnom obchode, tak jeho program deregulácie a znižovania daní by mohol byť lepší pre ekonomiku USA v porovnaní s ľavicovým programom Clintonovej," konštatuje tiež Pánis.

 

Kľúčovým problémom podľa odborníkov však je to, že nový americký prezident je nevyspytateľný. Aj počas kampane si často protirečil. "Niektoré ekonomické plány mal značne nekonkrétne, pričom vystupoval proti globalizácii a chcel zavádzať clá na dovozy z Mexika či Číny. Jednoducho je s ním spätých veľa neznámych a otáznikov. Clintonová bola vnímaná ako menšie zlo napriek antitrhovému slovníku v mnohých oblastiach a snahe o rast daní a prerozdeľovania cez štátnu kasu, čo trhy v zásade nevítajú s radosťou," doplnil Pánis.

 

Otázne je aj aký vplyv bude mať Trump na kroky amerického Fedu. Už počas kampane totiž hovoril, že ak vyhrá, jeho šéfku Janet Yellenovú vymení. "Nie je jasné, akú monetárnu politiku by Trump chcel, keďže raz kritizoval Fed za zvýšenie sadzieb, inokedy zase za nafukovanie bubliny pri nízkych sadzbách. Takže v súčasnosti je ťažké povedať, či by chcel na čele Fedu človeka, ktorý chce nižšie alebo vyššie sadzby," objasnil Boros.

 

Fed by však mohli výsledky volieb ovplyvniť pri zvyšovaní úrokových sadzieb. "Neistota a volatilita s dopadom na vyššie výkyvy cien aktív môže teoreticky ovplyvniť Fed pri decembrovom rozhodovaní o zvýšení sadzieb, s ktorým sa viac menej počítalo. Teraz sa môže eventuálne odložiť," dodal hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona