Clintonová bola v debate demokratov terčom kritiky za podporu vojny v Iraku

NETKY.SK • 15 November 2015, 09:03 • 2 min
Clintonová bola v debate demokratov terčom kritiky za podporu vojny v Iraku

DES MOINES - Nádejná kandidátka Demokratickej strany na úrad prezidenta USA Hillary Clintonová vyzvala svet, aby sa zjednotil a spoločne porazil terorizmus.

slovakia

left justify in out

Uviedla to v reakcii na sériu atentátov, ktoré sa odohrali v piatok v Paríži a vyžiadali si najmenej 129 obetí a vyše 350 zranených, informuje agentúra Reuters.

 

"Musíme nájsť rozhodnosť, aby sme spojili celý svet a radikálnu ideológiu džihádu vyrvali aj s koreňmi," vyhlásila v noci nadnes Clintonová. Spresnila, že hodlá predložiť vlastný plán krokov, ktoré musia podniknúť USA i ich spojenci v Európe, aby lepšie koordinovali svoje snahy v likvidácii džihádu.

Extrémistickú organizáciu islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za atentáty v Paríži, označila Clintonová za najväčšiu hrozbu spomedzi všetkých teroristických organizácií. "Ich nemožno zastaviť, ich treba poraziť," upozornila.

 

Dodala, že USA v tomto boji nesmú byť osamotené, "nemôže to byť len boj samotnej Ameriky, aj keď vodcovstvo je veľmi dôležité". Zdôraznila, že nebojujeme s islamom, ale s násilím, extrémizmom, s tými, ktorí si volia terorizmus a útlak.

 

Clintonovej hlavný súper v debate, senátor Bernie Sanders, súhlasil s nutnosťou vytvorenia protiteroristickej koalície. Zdôraznil, že jej vodcom by mali byť USA, pričom zahŕňať by mala aj moslimské štáty, ktoré by si bránili svoj životný štýl.

 

Sanders však súčasne kritizoval Clintonovú za jej podporu vojny v Iraku v minulosti, lebo práve tento konflikt vyvolal destabilizáciu situácie na Blízkom východe a chaos, ktorý prispel k nástupu IS.

 

Washington (TASR) - Demokratická senátorka Dianne Feinsteinová v noci nadnes deklarovala, že Spojené štáty by mali zosilniť svoje úsilie v Sýrii a Iraku a rozšíriť svoju podporu aj pre ďalšie štáty, kde pôsobí Islamský štát.

 

"Je jasné, že obmedzené nálety a podpora irackých vládnych síl a sýrskej opozície nestačia na ochranu našej krajiny a našich spojencov," upozornila Feinsteinová, ktorá je v Senáte šéfkou výboru pre tajné služby a má vplyv pri debatách demokratov o záležitostiach zahraničnej politiky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies