Clintonová bola úspešná aj v New Hampshire

NETKY.SK • 10 November 2016, 11:03 • 2 min
Clintonová bola úspešná aj v New Hampshire

WASHINGTON - Kandidátka Demokratickej strany Hillary Clintonová bola víťazkou utorkových prezidentských volieb v USA aj na území štátu New Hampshire. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré priebežne zverejňuje stanica CNN.

slovakia

left justify in out

Za celkového víťaza prezidentských volieb vyhlásili ešte v stredu republikána Donalda Trumpa, keďže už bolo jasné, že získal nadpolovičnú väčšinu z 538 voliteľov za jednotlivé štáty, o ktorých rozdelení rozhodovali účastníci utorkového hlasovania. V počte hlasov odovzdaných bežnými občanmi však podľa údajov CNN tesne vedie Clintonová, a to aktuálne o dve desatiny percentuálneho bodu (47,7 ku 47,5 percenta).

 

V prípade New Hampshire ako jedného zo štátov, kde výsledky deň po skončení hlasovania stále neboli známe, získala Clintonová ďalších štyroch voliteľov. Celkovo by tak malo za ňu v zbore voliteľov hlasovať najmenej 232 delegátov, zatiaľ čo pri Trumpovi sa momentálne uvádza číslo 290.

 

Posledným zo štátov USA, kde CNN dosiaľ neoznámila víťaza, je Michigan. Ten je jedným z viacerých označovaných prívlastkom nerozhodné. Trump dokázal poraziť Clintonovú i vďaka úspechu v tejto skupine štátov, kam boli zaradené aj Severná Karolína či Florida.

 

Volitelia prislúchajúci k jednotlivým kandidátom majú oficiálne potvrdiť Trumpovo víťazstvo 19. decembra. Funkcie sa novozvolený 45. prezident USA ujme 20. januára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies