Clintonová a Sanders diskutovali najmä o zbraniach a zdravotnej starostlivosti

NETKY.SK • 18 Január 2016, 09:10 • 2 min
Clintonová a Sanders diskutovali najmä o zbraniach a zdravotnej starostlivosti

CHARLESTON - Prísnejšia kontrola zbraní a Wall Street a budúcnosť zdravotnej starostlivosti v USA boli hlavnými témami poslednej televíznej diskusie troch uchádzačov o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany pred februárovými primárkami v štáte Iowa, ktorá sa uskutočnila v Charlestone v Južnej Karolíne a vysielala ju televízia NBC.

slovakia

left justify in out

Hoci sa diskusie zúčastnil aj marylandský guvernér Martin O'Malley, najostrejšie výmeny názorov prebiehali medzi bývalou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou a senátorom za štát Vermont Berniem Sandersom. Clintonová Sandersa okrem iného obvinila, že hlasoval dvakrát za zákon, ktorý chráni predajcov zbraní pred žalobami. Sanders sa oponoval, že zákon podporil, pretože bráni tomu, aby boli majitelia malých predajní zbraní bratí na zodpovednosť, keď niekto spácha trestný čin so zbraňou, ktorú predali legálne. V sobotu sa však od tohto zákona dištancoval.

 

Pri téme národnej bezpečnosti Sanders i Clintonová vyjadril podporu krokom administratívy prezidenta Baracka Obamu vo veci diplomatického riešenia sporu o jadrový program Iránu a vyslovili sa proti vyslaniu pozemných jednotiek do Sýrie.

 

Clintonová obhajovala postoje k Rusku na začiatku svojho funkčného obdobia a svoj vzťah k prezidentovi Vladimírovi Putinovi označila za "úctivý".

 

Sanders bol požiadaný, aby sa vyjadril k svojej dávnejšej kritike sexuálnej aféry exprezidenta Billa Clintona. Jeho správanie označil za "poľutovaniahodné", vyzval však, aby sa otázky nezamerali osobný život Billa Clintona, na čo jeho manželka súhlasne prikývla.

 

Televízna diskusia sa uskutočnila len niekoľko metrov od kostola v Charlestone, v ktorom vlani v júni zastrelil beloch deväť Afroameričanov.

 

Krátko pred primárkami v Iowe predpovedajú prieskumy tesný súboj medzi Sandersom a Clintonovou. V Južnej Karolíne bojujú najmä o hlasy černošských voličov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona