Clintonová a Ashtonová rokovali v Kosove

NETKY.SK • 31 Október 2012, 13:52 • 2 min
Clintonová a Ashtonová rokovali v Kosove

Clintonová a Ashtonová rokovali v Kosove - Politika V pondelok Clintonová a Ashtonová navštívili Bosnu a Srbsko a dnes odcestujú z Kosova do Albánska. Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová a vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahr

slovakia

left justify in out

img

V pondelok Clintonová a Ashtonová navštívili Bosnu a Srbsko a dnes odcestujú z Kosova do Albánska.

 Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová a vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová dnes počas návštevy Prištiny presviedčali kosovských Srbov, že ich domov je v "najmladšej krajine Európy". Na predstaviteľov Kosova zároveň naliehali, nech pokročia v rokovaniach so Srbskom a uskutočnili potrebné reformy, aby sa Kosovo i Srbsko mohli v budúcnosti stať členmi EÚ.

"Je na to potrebná politická vôľa a dokonca odvaha..., ale my pomôžeme Kosovu i Srbsku," povedala Clintonová po tom, ako sa s Ashtonovou stretli s kosovským premiérom Hashimom Thacim i prezidentkou Atifete Jahjagovou.

Kosovo vyhlásilo jednostranne nezávislosť v roku 2008 - Srbsko ju neuznalo, avšak viaceré krajiny sveta vrátane USA a 22 z 27 štátov EÚ áno.

Srbsko prejavilo ochotu rokovať s Kosovom, ale odmieta oficiálne uznať jeho zvrchovanosť. 

Spojené štáty dúfajú, že Kosovo sa stane aj členom NATO a stabilita regiónu ukončí proces balkanizácie, ktorý sa pred 20 rokmi začal rozpadom Juhoslávie. Stabilitu ohrozujú menšiny v Bosne a Kosove, komentuje agentúra Associated Press (AP).

Clintonová a Ashtonová, ktoré cestujú po Balkáne, chcú, aby Srbsko a jeho bývalá provincia obnovili rokovania pod záštitou EÚ o normalizácii vzťahov a vyriešili vzájomné pohraničné problémy, ktoré vyplynuli z odtrhnutia.

Veľkým zdrojom napätia je severné Kosovo, obývané šesťdesiattisícovou srbskou väčšinou, ktorá odmieta zvrchovanosť kosovských orgánov a chce nezávislosť alebo spojenie svojho územia so Srbskom. EÚ a USA tvrdia, že ani jedno nie je možné, píše AP.

Obe šéfky diplomacie dnes navštívili srbský pravoslávny kostol sv. Mikuláša v Prištine, dejisko protisrbských nepokojov v roku 2004. Clintonová sa tam stretla so skupinou kosovských Srbov, ktorí sa vrátili z exilu a prijali vládne funkcie, aby podporili širšiu repatriáciu etnických Srbov. 

Stretla sa aj s druhým najvyšším predstaviteľom srbskej pravoslávnej cirkvi v Kosove, s kňazom kostola a dvoma srbskými ministrami v kosovskej vláde. Kostol, ktorý v nepokojoch v roku 2004 zapálili, je považovaný za symbol úsilia kosovských orgánov o integráciu.

Ashtonová povedala, že cesta Kosova do EÚ nebude jednoduchá, "časom sa však stane krajinou, kde bude platiť zákon a zavládne poriadok". 

V pondelok Clintonová a Ashtonová navštívili Bosnu a Srbsko a dnes odcestujú z Kosova do Albánska. Šéfka americkej diplomacie ukončí svoju návštevu Balkánu v Chorvátsku, spresnila agentúra DPA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies