Členstvo Slovenska v NATO je hlavným garantom našej bezpečnosti

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 18:19 • 2 min
Členstvo Slovenska v NATO je hlavným garantom našej bezpečnosti

BRATISLAVA - Členstvo Slovenska v Severoatlantickej aliancii (NATO) je naďalej hlavným garantom našej bezpečnosti, uvádza sa to v spoločnom vyhlásení rezortov diplomacie a obrany k desiatemu výročiu Slovenska v NATO.

slovakia

left justify in out

Slovenská republika sa stala členom Aliancie 29. marca 2004. „Vstup do Severoatlantickej aliancie považujem za jeden z kľúčových historických míľnikov nášho mladého štátu. Slovensko je a aj do budúcnosti bude v rámci NATO spoľahlivým spojencom, dôsledne si plniacim svoje záväzky,“ uviedol pri príležitosti prvého jubilejného výročia minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Zároveň dodal, že členstvo v NATO vytvorilo optimálne vonkajšie podmienky pre ďalší rozvoj Slovenska.

 

Vstupom do NATO sa Slovensko stalo členom elitného spoločenstva, ktoré nám poskytuje najvyššiu garanciu – poistku v prípade vojenského napadnutia našej krajiny, vyhlásil minister obrany Martin Glváč. Dodal, že naše členstvo malo tiež zásadný vplyv aj na zmenu charakteru našich ozbrojených síl. „Naša plne profesionálna armáda je významným prvkom domáceho krízového manažmentu, ale aj rovnocenným spojencom z pohľadu pôsobenia v medzinárodnom krízovom manažmente," zdôraznil šéf rezortu obrany. 

 

Ministerstvo zahraničných vecí a rezort obrany tiež vítajú vymenovanie nového generálneho tajomníka NATO, ktorým sa od októbra stane bývalý nórsky predseda vlády Jens Stoltenberg. Na základe dnešného rozhodnutia Severoatlantickej rady nahradí vo funkcii Andersa Fogha Rasmussena na nasledujúce štvorročné obdobie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies