Členstvo Čiernej Hory v NATO nesmeruje proti nikomu, ani proti Rusku

NETKY.SK • 27 Máj 2017, 17:22 • 2 min
Členstvo Čiernej Hory v NATO nesmeruje proti nikomu, ani proti Rusku

BRATISLAVA - O pár dní sa Čierna Hora (ČH) stane plnohodnotným, 29. členom Severoatlantickej aliancie. Vyvolalo to veľkú nevôľu Ruska, ktoré v malom prímorskom balkánskom štáte skupovalo nehnuteľnosti a ruské investície smerovali aj do tamojšieho priemyslu.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí Čiernej Hory Srdjan Darmanovič, ktorý pricestoval do Bratislavy na bezpečnostnú konferenciu GLOBSEC 2017, že členstvo Čiernej Hory v NATO nesmeruje proti nikomu, ani proti Rusku. Priznal však, že politické vzťahy s Ruskom sa v posledných rokoch zhoršili.

 

"Rusko otvorene zasahovalo do našich vnútropolitických záležitostí, na čo sme sa samozrejme nepozerali so súhlasom. Ten vplyv Ruska mal rôzne formy. Rusi celkom otvorene podporovali opozičné zoskupenie , ktoré bolo proti vstupu do NATO a to pred a počas našich parlamentných volieb a celý príbeh sa ukončil až pokusom o štátny prevrat." Darmanovič dodal, že napriek ruskej propagande, že Čierna Hora nie je bezpečným štátom, chodí k nim stále veľa ruských turistov. Tí vlastnia nehnuteľnosti v čiernohorských prímorských letoviskách. Čierna Hora nevidí "na rozdiel od susedného Srbska, alebo Ruska ani nebezpečenstvo v myšlienke vytvorenia tzv. Veľkého Albánska", ktorá v posledných mesiacoch vyvoláva napätie v tomto balkánskom regióne. "My máme vynikajúce vzťahy so všetkými susedmi, vrátane Albánska, Kosova a Macedónska. V týchto štátoch žije značný počet albánskeho obyvateľstva a albánska národnostná menšina má v Čiernej Hore veľmi dobré postavenie," uviedol čiernohorský minister zahraničných vecí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona