Členské štáty schválili smernicu o ochrane finančných záujmov EÚ

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 12:59 • 2 min
Členské štáty schválili smernicu o ochrane finančných záujmov EÚ

BRUSEL - Smernicu o ochrane finančných záujmov Európskej únie schválili dnes členské štáty v Rade EÚ. Legislatíva umožní stíhať finančné a daňové podvody na európskej úrovni. Smernicu ešte musí definitívne schváliť Európsky parlament (EP).

slovakia

left justify in out

Smernica o ochrane finančných záujmov, známa pod skratkou PIF, zjednocuje pravidlá a poskytuje nové možnosti, ako vyšetrovať a stíhať zneužívanie európskych peňazí. Ide napríklad o finančné podvody, korupciu, zneužitie poskytnutých financií alebo pranie špinavých peňazí. Legislatíva umožňuje aj stíhanie podvodov pri dani z pridanej hodnoty nad desať miliónov eur.

 

Uvedená smernica obsahuje pravidlá upravujúce vyšetrovanie i sankčné mechanizmy. Pri najvážnejších zločinoch počíta s trestom väzenia.

Spojené kráľovstvo a Dánsko túto smernicu neschválili a nebude sa na tieto štáty vzťahovať.

 

Kriminalitu namierenú proti finančným záujmom Únie by mala stíhať Európska prokuratúra (EPPO). Jej vznik v apríli podporilo 16 členských štátov vrátane Slovenska. EPPO bude fungovať na základe mechanizmu posilnenej spolupráce - bude sa teda vzťahovať len na daných 16 štátov, nie na všetkých členov EÚ.

 

Práve smernica PIF a Európska prokuratúra boli súčasťou priorít vlaňajšieho slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Smernica ešte podlieha schváleniu v europarlamente. Keď sa tak stane, členské štáty budú mať dva roky na jej zapracovanie do zákonov na národnej úrovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies