Členské štáty sa musia vzdať suverenity, tvrdí Merkelová

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 16:59 • 2 min
Členské štáty sa musia vzdať suverenity, tvrdí Merkelová

BERLÍN - Aby mohla eurozóna vyriešiť dlhovú krízu a opäť získať dôveru investorov, musia členské štáty súhlasiť s presunom ďalších kompetencií na európske inštitúcie. Vyhlásila to v pondelok nemecká kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí s poľským premiérom Donaldom Tuskom zároveň obhajovala svoj politiku v čase dlhovej krízy, ktorá sa podľa kritikov príliš zameriava na úsporné opatrenia.

"Potrebujeme sa zmieriť s tým, že Európa bude mať v niektorých oblastiach posledné slovo," uviedla kancelárka na konferencii v Berlíne. Obavy, že Nemecko by mohlo vnucovať svoj ekonomický model zvyšku európskej dvadsaťsedmičky, kancelárka v prítomnosti poľského premiér odmietla. Štáty v EÚ majú rôzne kultúry a hospodárku silu, a preto je dôležité, aby Európa uprednostnila najlepšie riešenia, uviedla Merkelová. Berlín podľa nej podporuje spoločný trh služieb a práce, ako aj vyššiu kompatibilitu systémov sociálneho zabezpečenia. To by obyvateľom umožnilo cestovať za prácou do iných členských štátov bez obáv o svoje dôchodky.

"Nepotrebujeme za každých okolností upúšťať od národných politík, potrebujeme ale kompatibilitu. V tejto chvíli je to chaos," povedala Merkelová. "Potrebujeme sa rozlúčiť s minulosťou, aby sme poskočili dopredu. Som na to pripravená," zdôraznila kancelárka.

O krokoch vedúcich k vytvoreniu tzv. "fiškálnej únii" budú rokovať lídri EÚ o dva mesiace na summite v Bruseli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies